Rodinný dům s nádherným výhledem na České Středohoří

Pavla Kubu
26. Červen 2017

Pozemek, na kterém rodinný dům stojí, se nachází na prudkém, jižně orientovaném svahu. Je obklopen houstnoucí zástavbou domů a chat v prostoru, který byl ještě zhruba před půl stoletím nepoznamenán. Vzhledem k úrodnosti zdejší půdy se zde nacházely pouze pole, louky a sady. Staveb zde přibývá, ovšem jejich kvalita často poněkud pokulhává za kvantitou. To se rozhodně nedá říci o domu, který vám dnes představujeme. Autorem je studio 3+1 architekti.

Dům byl umístěn do horní části pozemku a výškově usazen tak, aby obě podlaží dobře navazovala na svažitý terén. Nabízí se zde široce otevřený výhled do labského údolí a na okolní kopce. Hlavní domovní vstup je relativně snadno dostupný z přilehlé komunikace.

Architekti se při stavbě inspirovali původně zde stojícím dřevěným přístřeškem. "Zděný sokl dům pevně usazuje do meandru vrstevnic, zatímco dřevěné patro otáčející se k jihu je holdem anonymním mistrům chat." Nový dům považují jeho tvůrci za volnou reinterpretaci a pokračování původního objektu.

Plášť domu nádherně zrcadlí barevnost panoramatu Českého Středohoří v mihotavém letním oparu. Modrý obklad dřevěného patra je v našich končinách nezvyklý, ale v kombinaci s bílým zděným spodkem domu působí velmi dobře a především neotřele.

Hlavní obytný prostor se nezvykle nachází v horním podlaží domu. Je zařízen velmi jednoduše, což navozuje příjemný dojem odlehčenosti a vzdušnosti. Nábytku je zde minimum, vítězí praktičnost a účelnost. Vše je korunováno nádhernými výhledy z několika velkých oken. Na společenskou zónu s kuchyní, jídelnou a obývací částí navazuje prostorná terasa chráněná zábradlím.

Do spodního patra byla umístěna ložnice, dva dětské pokoje a hygienické zázemí. Do horního podlaží vede zezdola schodiště chráněné ochrannou sítí. Dovede nás do vstupní haly, na kterou navazují další místnosti včetně společenské zóny.