Moderní a ekologické bydlení uprostřed městské džungle

Dominika Tesárková
6. Březen 2018

Dům umístěný na okraji města Sagon navrhlo studio iHouse Architecture and Construction. Jako většina domů ve Vietnamu je i tento vystavován nepříznivému okolí. Život zde ztěžuje prach, horko a ruch okolí. Kvůli těmto faktorům se majitel domu rozhodl pro vytvoření aktivního a vzdušného prostoru, uzavřeného před nepříjemným okolím. Vznikla zelená oáza klidu.

Hlavními kritérii bylo vytvořit otevřený prostor, který je zároveň uzavřený a distancovaný od ruchu ulice. Prostor je jednoduchý, prostý a přitom křehký.

Prioritami návrhu se stalo přirozené světlo a ventilace. Mezi další požadavky patřila minimalizace spotřeby energie, využití světla a stínu jako dekorace, přístup co nejvíce čerstvého  vzduchu a zajištění bezpečného bydlení. To vše při respektování životního stylu a kultury majitele.

Na stavbu byly použity jen přírodní a ekologické materiály, díky kterým se snížily i finanční náklady. Zároveň se podařilo zachovat regionální identitu místní architektury.

V domě byly vytvořeny "dvě kůže". Ta vnější je zeď z betonových cihel, skrz kterou může procházet světlo, déšť a vítr dovnitř. Zároveň poskytuje dostatečnou ochranu a soukromí. Za zdí je prostor se stromy, které tvoří izolaci od prachu a ochlazují vnitřní vzduch. Vnitřní "část kůže" je z velikých skleněných panelů, které jsou plně otevíratelné.

Dominantou interiéru je malá zahrádka uprostřed domu, kde si může celá rodina společně odpočinout od městského chaosu. Tento malý prostor slouží i k dětským hrám. Zároveň se tu nachází dřevěné schodiště, které spojuje všechna patra domu.

Architekti v tomto projektu navrhli prostor pro všechny generace. Je tu houpačka pro děti, zahrada, kde si můžou odpočinout prarodiče i místnost, kde rodiče mohou předvést své kulinářské schopnosti.