Pasivní dřevostavba doplněna zahradou středomořského typu

Dominika Tesárková
20. Červen 2017

Starší rakouský manželský pár se rozhodl postavit si dům ve vinařské oblasti. O návrh domu požádali architektonické studio Abendroth Architekten, kteří vytvořili nádherný pasivní dům. Jedná se o praktickou jednopodlažní stavbu, která umožňuje pohodlné bydlení. Součástí stavby je soukromá zahrada, která je inspirovaná středomořským stylem. Vzniklo tak ideální utočistě pro klidné a příjemné prožití důchodu v obklopení přírody.


Jižní strana domu sousedí s malým potokem a nabízí výhled na pole a kopce.

Byl zde vytvořen další speciální vstup pro příchody z výletů se psem. U vchodu se nachází předsíň vybavená sprchovým koutem.

Další dvě přidružené části stavby vytváří na zahradě spolu s obytným domem intimní prostředí poskytující maximální soukromí.

O návrh zahrady byl požádán krajinářský architekt Joachim Kraftner, který vytvořil organickou terasovitou zahradu se středomořskými prvky. Na západní straně pozemku se nachází zeleninová zahrádka, ke které je přímý přístup rovnou z kuchyně.

Zastínění nejvíce prosluněné jižní strany domu se docílilo pomocí přesahující dřevěné střechy. 

Celá fasáda je pokryta bílými jedlovými latěmi nepravidelných tvarů, které vytváří efektivní hru světla a stínu. Zahrada naopak utváří dialog mezi přírodními křivkami krajiny a čistými liniemi architektury.