Dům, který se proměnil v designový domov plný kontrastů

Tereza Hrdličková
14. Září 2016

Chcete bydlet ve svém, ale z nějakého důvodu novostavba není to pravé ořechové pro Vás? Nezoufejte. Naopak. Nechte se inspirovat touto vydařenou rekonstrukcí starého městského domu v hlavním městě Uruguaye - Montevideu. Klienti mohou být nyní nesmírně rádi, že podstoupili určité riziko, které jde ruku v ruce s každou renovací. Díky kvalitnímu architektonickému návrhu a perfektně odvedené práci studia Pedro Livni, dům nyní poskytuje veškerý komfort a pohodlí. Především ale nabízí nadčasový design plný kontrastů. 


  • Architekt: Pedro Livni
  • Místo: Montevideo, Uruguay
  • Realizace: 2014
  • Plocha: 145 m2
  • Fotografie: Federico Cairoli

Důležitým bodem byla otázka vnějšího vzhledu budovy. Finální návrh vnější obálky domu musel podtrhnout výjimečnost stavby, ale zároveň měl zapadnout do okolní zástavby. Stojí zde tedy v opozici dvě hmoty v kontrastní barevné dvojici černá - bílá. Plochá střecha navíc poskytla i větší obytný prostor, jehož velikost narůstá s venkovní terasou a dalšími "libůstkami" v přízemí domu, které skrývají velké možnosti. Na těchto místech majitelé rádi relaxují a vychutnávají si společně okamžiky klidu a míru. 

 

"Celý projekt se nese v duchu hesla: Černobílý kontrast. Autoři ponechali domu něco málo z jeho dobového vzhledu, ale přidali mu dostatek nových technických parametrů a čistě moderní šmrnc."

Architektonická kompozice je postavena na zavedení zcela cizího tělesa na původní stavbu bývalého skladu a rukodělné dílny. Dům je výjimečný i tím, že roste pouze do výšky jako nějaká socha. 

Nejlepší reklamou je dobře odvedená práce. Ano, architektonickému studiu se skutečně podařilo kontrastem dopracovat k harmonii. Interiér je plně ve znamení jednoduchosti, nadčasovosti a kvality. Pro dům je typická neustálá kontrastní hra barev a materiálů. Stejně jako vesmírná energie jin a jang zapadají tyto rozpory do sebe a vytvářejí pro rodinu harmonické prostředí, které jim dovoluje odpočívat i užívat života.

Celé přízemí je přizpůsobeno společným prostorám - obývací pokoj, jídelna. Kuchyně je zde také situována, ale je orientována do vnitřního nádvoří v zadní části domu. Tento celý prostor je charakteristický osaměle stojícím pilířem ve tvaru převráceného písmene V. 

Schodišťový prostor zde hraje důležitou roli. Tři úrovně domu jsou kontinuálně propojeny skrz dřevěné schodiště, které svou monumentalitou silně kontrastuje s jinak malým měřítkem domu. Schodiště je v interiéru významným vodicím prvkem a jako by nás provází celým domem.

 

Všimněte si jak je až neuvěřitelné, jaké divy dokáže s Vaším domovem udělat vhodně umístěný světlík ve střeše. Jedná se o skutečně poutavé řešení, které dodá přirozené světlo, zvýší množství čerstvého vzduchu a poskytne interiéru svěží nádech.

Střední úroveň mezipatra tvoří dvě ramena, která se opírají o již zmíněný pilíř. Najdeme zde první ložnici a studio majitelů. V horním podlaží objevíme další ložnici a především se nám před očima otevře střešní terasa, která slouží jako zahrada