Beton jakožto hlavní stavební materiál i netradiční dekorace

Damián Hruban
15. Červen 2017

Hlavní myšlenkou projektu bylo použít beton všude, kde je to možné. Tento materiál je typicky přikryt fasádou, omítkou, barvou, dřevem, linoleem, ale v případě této vily se majitel za použití této suroviny nestyděl a naopak ji nechal všude odhalenou.

Dům je vystavěn na stráni suché argentinské pampy, a tak jeho betonová šeď docela zapadá do okolního prostředí. Architektura domu využívá iluze zapadání domu do písečné duny.

Stavba je orientována čelem ke golfovému hřišti, takže nabízí nádherné panorama. Stejným způsobem je dům otevřen díky velkým výlohovým oknům i na protější stranu. Boční strany však zůstávají paprskům uzavřeny, protože jsou podle nich rozloženy všechny nosné zdi.

Poutavým prvkem stavby jsou rozhodně také schody lité z betonu. Byly vyrobeny s co největší tenkostí, aby nepůsobily mohutně a skulptura schodů byla zachována i zespoda. Tím byl ještě vyzdvihnut převažující kubistický charakter stavení.

Povrch betonu na stropech a stěnách byl upraven, aby nepůsobil nudně svou šedou monotónností. Na jeho povrchu byla vytvořena struktura připomínající dřevěné parkety.

Kuchyně, jídelna i obývací pokoj jsou spojeny, ale díky podélnému tvaru kvádru nejsou naštěstí tak kompaktně u sebe.

Dům byl vybudován ze surového betonu - zvenku i uvnitř; a to včetně polic, baru a dokonce i kuchyňské linky.

Betonový interiér je místy narušen nečekanou kompozicí dřeva a vnáší tak do jeho ponurosti potřebné teplo.

Schody byly navrhnuty minimalisticky bez jakéhokoli doprovodného zábradlí.