Byt, který zaujme dírami ve zdi se nachází Lisabonu

Tomáš Čech
2. Duben 2018

Byt v centru Lisabonu nenaplňoval typické představy o prostoru, který vyžaduje rekonstrukci. Jeho technický stav byl uspokojivý a architektonická kvalita dobrá. Přesto se majitelé rozhodli pro změnu a proto oslovili architektonické studio Aurora Arquitectos.


Autor: Aurora Arquitectos

Realizace: 2016

Plocha: 200 m²

Místo: Lisabon I Portugalsko


Tvůrci se rozhodli k interiéru přistupovat dvěma způsoby. Původní prvky byly v maximální možné míře ponechány, vše nové od nich bylo jasně odděleno. Dnes je v bytě původní dřevěná podlaha, obklady, zárubně a stropní a nástěnné dekorace. Druhým postupem bylo „převrácení“. V místech, kde se původně nacházely tři ložnice, je dnes jeden společenský prostor. Naopak na jeho původním místě jsou dnes dvě ložnice. Všechny zásahy, které tato proměna způsobila, jsou maximálně symbolické...

 

„Je zvláštní, jak lze proměňovat roli, význam, vnímaní jednotlivých prvků. Jestliže zeď oddělovala, dnes propojuje a je samostatným artefaktem. Dokazuje to moc kontextu a času, dokazuje to moc architektury utvářet prostředí a jeho působení. Nakonec je to ale stejně vždy člověk a míra jeho citlivosti, vnímavosti, která rozhoduje. Měli bychom s ní pracovat.“

Původní příčky, které oddělovaly jednotlivé ložnice, na místě prakticky zůstaly. Jsou do nich probourány otvory opravdu maximálních rozměrů, které lemuje dřevo a mosaz. Zachovány byly i dveřní otvory, které zde byly původně. Rozsáhlý prostor je tak těmito v jistém smyslu „ikonickými“ prvky členěn na tři části.

Každá z nich má specifickou funkci. Prostor nejmenšího z původních pokojů dnes zabírá jídelna. Střední část je věnována klasické společenské zóně a poslední prostor dnes funguje jako jakýsi salón.

Hlavní ložnice bytu vznikly předělením obytného prostoru. Nově vzniklá příčka jasně, na první pohled, prokazuje dobu svého vzniku. Od původních zdí je oddělena jak konstrukčně, tak vizuálně. Lampy si nové prvky pomyslně "vypůjčují" od těch starých...

Vedle ložnice zbylo místo i na prostornou šatnu. Vstup do ní skrz bohatě zdobené dveře dělá z jednotlivých kusů oblečení posvátné předměty. Jako v jednom z mála pokojů zde není ponechána původní podlaha.

I druhá strana příčky, která nově odděluje dvě ložnice, působí stejně. Je to ryze nový prvek úmyslně kontrastující s těmi původními. Na oblou geometrii jejich rohů navazuje i nově realizovaná šatní skříň.

Snad nejkoncepčnějším dojmem působí kuchyně. Bylo zde zachováno naprosté maximum původních prvků včetně podlahy, obkladů, umývadel... Nově vložený nábytek pak prostor přizpůsobuje současným funkčním požadavkům.

I v koupelně je uchována estetika bílé barvy, oblých rohů a dřeva. To je ponecháno ve velmi surovém, přírodním stavu, který silně kontrastuje se zdobnosti detailů a velkorysostí původních materiálů v celém bytě.

Celá obslužná část bytu se obešla bez významných zásahů, pouze sem byly vloženy nové prvky nezbytné pro soudobý interiér. Půdorys krásně naznačuje prostorovou velkorysost. Tu tvoří mnoho faktorů. Třeba i použití dvoukřídlých dveří.