Flexibilní dům, který se umí přízpůsobit

Dominika Tesárková
9. Březen 2018

Tento "dům pro panenky" v Austrálii je skvělým nápadem BKK Architects, jak co nejvíce zflexibilnit dům, vytvořit udržitelné bydlení, které citlivě zapadá do kontextu stávající architektury. Je schopný se přizpůsobit měnícím se požadavkům rodiny v průběhu života. Dům záměrně působí trochu sentimentálně. Připomíná svým designem jednoduché dětské kresby domů, což skvěle zapadá do celého konceptu návrhu.


  • Autor: BKK Architects
  • Místo: Northcote Vic Australia
  • Realizace: 2014
  • Fotografie: Shannon McGrath and Hilary Walker

První dům založený na principu zmíněného "doll's house" byl navržen již v roce 1557 a sloužil pro lokální umělce a řemeslníky k přehlídce svých výtvorů. Později se také stal známou a populární dětskou hračkou.

Díky tomuto konceptu se v domě může ložnice snadno a rychle přeměnit v obývací pokoj a následně například v jídelnu. A to jen pár pohyby nábytku.

Celá přístavba k původnímu domu se skládá ze dvou prostorů položených na sebou bez jakýkoliv dveří a zdí. Je zde jen nábytek, a když je potřeba i dřevěné příčky k rozdělení prostoru.

Přední fasáda domu je celá zaplněna okny různých tvarů a velikostí. V prostoru tak díky tomu vznikají různé a jediné atmosféry.

Použité materiály byly pečlivě vybrány, aby podmiňovaly útulnost prostředí. Dominantní jsou zde záměrně nápadné dřevěné trámy, nebo vlastníky ručně malované dlaždičky.

Dům je orientovaný na sever, využívá tak tedy přirozeného slunečního světla. V interiéru jsou instalovány ekologické nízkoenergické LED světla.  Je zde také využívána a recyklována již použitá voda. S ní se pak zalévá zahrada.