Zdařile zrenovovaný farmářský komplex ve Štýrsku

Damián Hruban
26. Únor 2018

Projekt pod názvem Haus P vznikl rekonstrukcí staré farmářské usedlosti na kopci mezi štýrskými Alpami. Komplex se skládá z hlavní rezidenční budovy a ze třech stodol a stájí. Poslední čtyři zmíněné budovy dnes obsahují pokoje pro hosty, bazén, wellness zařízení nebo fungují jako garáž a skladovací prostory.



Plán rekonstrukce pro rodinu P. sestavili pánové Irene Nikolaus a Jürgen Pichler ze studia Gangoly & Kristiner. Celková zastavěná plocha činí 1082 m2. Na hlavní budově komplexu zaujme koncepce rozdělení na dvě části... 

Podkrovní část vypadá s prkennými štíty a doškovou střechou tradičně, kdežto prosklené přízemí působí moderně a také má neobvykle menší půdorys než podkroví, a tak dochází k přesahu střechy na všech stranách.

Delší stěny rezidenční budovy zaujmou pozvolným přechodem od samotného skla do dřevěných trámů kompaktně vyskládaných na sobě. Zajímavé průzory tvoří střední část přechodu dřevěných traverz spolu s poličkami knihovny za oknem.

Rodina P. se při kompletaci návrhu nebála propojit obývací pokoj s exteriérem formou oken od země až ke stropu s minimálními rozměry nosných příček. Dům se totiž nachází v usedlosti daleko od silnice, takže nebyl problém s úbytkem soukromí.

Ze zahrady se nabízí příjemné výhledy a to na téměř všech stranách, jelikož se komplex nachází na menším kopci.

Uzavřený prostor mezi obytným domem a stodolami působí dojmem klasického hospodářského dvora.

Koupelna v podkroví rezidenční budovy je zařízena prostorně a vzdušně. Její nestandardní charakter podtrhuje vana umístěná volně uprostřed místnosti před oknem. Samozřejmě je koupelna vybavena závěsy, které můžou kdykoli pocit koupele v alpské bystřině jednoduše přerušit a nastolit potřebné soukromí.

Štít na druhé straně stavby už má prosklenou plochu menší. Ale navíc se před ním rozkládá šedo-béžová dlažba, jež se táhne od každého stavení koplexu k hlavní budově, kde tvoří příjemnou terásku pro odpolední posezení a v neposlední řadě vede ke garáži.