Moderní dům ze skla a betonu hluboko uprostřed lesa

Zbyněk Šuba
17. Září 2016

Hluboko uprostřed borovicového lesa na severu Argentiny se nachází překvapivě moderní stavba se jménem H3 House. Slouží svým majitelům jako letní dům pro odpočinek a únik z rušného města. Beton a sklo jsou hlavními materiály a těžko zde najdete jinou barvu než šedou a černou. Díky této střídmosti vyniká víc příroda okolo domu než dům samotný. To bylo i hlavním záměrem architektů z ateliéru Luciano Kruk Architects, kteří se na moderní betonové stavby specializují. 

Okolní přírodu ponechali přesně takovou, jaká byla ještě předtím, než zde dům postavili. Žádná zahrada, ani předzahrádka před domem, jen dům a okolo les. Majitelé chtěli letní dům, ve kterém budou i větší prostory pro jejich početnou rodinu, když přijde na návštěvu, proto celé spodní patro je jednou otevřenou místností.

Dům je velmi jednoduchý na údržbu. Betonové podlahy se snadno a rychle dají umýt 

V zimních měsících si můžou topit dřevem kamnech.

I venkovní dřevěnou terasu přizpůsobili stromům, které se tak staly její součástí a poskytují v létě potřebný stín.

Žádná část interiéru na sebe neupozorňuje, a tak i vevnitř si mnohem více všímáte okolní přírody. 

Klimatizace napovídá, že v létě je zde horko, i přestože je dům ve stínu okolních stromů. Zajímavým prvkem jsou zde moderní rolovací záclony.

Jelikož dům není obýván permanentně, není potřeba žádné větší množství úložných prostor, proto zde nenajdete asi žádnou skříň.

Dokonce i police a stoly jsou vyrobené z betonu. Je to velmi levný a jednoduchý způsob, kterým se dají nahradit určité druhy nábytku. Jednou z nevýhod by mohl být fakt, že takový betonový stůl může být chladný a tak nepříjemný na dotek, ale to asi nebude takový problém v letních měsících v Argentině.

Venkovní terasa je osvětlena světlem z domu a třemi podlahovými světly  zabudovanými v dřevěné terase.