Úžasně zrenovovaná venkovská vila z 19. století v Toskánsku

Zbyněk Šuba
15. Červen 2017

Rozsáhlá renovace byla navržena studiem MIDE Architetti. Dům byl původně postaven v roce 1887 a nachází se nedaleko města Lucca uprostřed malebné toskánské krajiny. Je zasazen u svahu pokrytého duby a kaštany., které v létě poskytují příjemný stínek.  

Cílem renovace bylo zachovat co nejvíce starých prvků, ale doplnit je moderním vybavením pro zvýšení komfortu. Jednou z největších změn v zahradě je venkovní bazén, jehož okraj sahá až k okraji svahu, což umožňuje nádherný výhled do krajiny.

Na stropě i stěnách se můžeme přesvědčit, že svého cíle se drželi.

Moderní černé lampy vytváří příjemný kontrast se starými bílými stropy a stěnami. Původní trámy vynikají na pozadí bílého stropu.

Jediný prvek, který na sebe v jinak bílé koupelně upoutává pozornost, jsou barevné kachličky různých stylů. Hrají zde zároveň roli uměleckého díla.

Nerovné stěny dávají celému domu přírodní a lidský vzhled.

Netradičním prvkem je zde stěna z cihel, které propouští část světla z venčí, ale zároveň přes ně nejde vidět dovnitř.

Kámen použitý v kuchyni vynikne obzvlášť vedle černé vestavěné kuchyně. Podlahy v dolním patře jsou celé z betonu.

Luxusní koupelna se saunou prošla asi největší změnou. 

Cit a úcta k přírodě architekta jde poznat na tom, že něž aby pokácel strom, přizpůsobí mu dlažbu okolo bazénu. 

Bazén je velmi elegantní. Není zde nic navíc. Na osvětlení celého pozemku jde také poznat umělecký cit.  Více malých světélek spíše než jedno velké vytváří příjemnou atmosféru pro pobyt v zahradě i za tmy.

Dům ze zadní strany. Na trávníku za domem jde poznat, že není pravidelně zavlažován a je tak v létě ponechán na pospas ostrému italskému slunci.

Venkovní zdi byly ponechány v téměř původním stavu.