Dvojčata z Barcelony aneb dva byty, které jsou naprosto stejné

Tomáš Čech
20. Září 2016

Architektonické studio nook architects dostalo za úkol navrhnout netradiční rekonstrukci – proměnit celé patro bytového domu. S minimálním množstvím prostředků zde proměnili zubem času zlomené prostory v soudobé domovy.


Autor: nook architects

Realizace: 2013

Místo: Barcelona I Španělsko


Veškeré nánosy byly odstraněny, prostory podstoupily maximální možnou „očistu.“ Konstrukce podlahy a stropů byly opraveny a vyztuženy. Následně navržené příčky vytvořily naprosto rozdílnou dispozici, než jaká existovala v době příchodu architektů na místo. Vznikly dva byty, které se liší v konkrétních rozměrech, základní koncepce je však naprosto stejná. Proto jsou principy opakovány – nejen koncepčně, ale i vizuálně.

 

Ihned po vstupu do bytu následuje obytný prostor spojující odpočinek a přípravu i konzumaci jídla. Střední nosná zeď odděluje noční část bytu. Hranice je to však spíše symbolická, propojení všech prostorů je intenzivní. Specificky řešeno je hygienické zázemí. Velkým bonusem jsou exteriérové prostory, terasy, kombinující velkorysost a soukromí.

 

„Opakovatelnost je vlastnost, kterou lze z ekonomického hlediska velmi dobře využít. Klíčové je, aby úsilí o ni nelimitovalo všeobecnou kvalitu. Ve jménu jistě záslužné minimalizace nákladů pak může být napácháno více škod než užitku. Zde se tak,díky správnému přístupu tvůrců, nestalo.“

Velká pozornost byla věnována návrhu kuchyňské linky. Nejsou zde žádné vysoké vertikální elementy, lednice i mražák jsou schovány pod pracovní plochu. Horní skříňky se pak svou bílou barvou maskují na bílém pozadí.

 

Proto jsme se ke kuchyni chovali, jako by to byl běžný dřevěný nábytek v obývacím pokoji.“

nook architects

Hygienické zázemí je odděleno dvěma způsoby. Část s umyvadlem je vyvýšena o schůdek a získává tak v prostoru zvláštní postavení. Za zdí a průsvitnými dveřmi je pak toaleta a sprchový kout. Skvělou výhodou je malé okénko!

Střední nosnou zeď domu lemuje dřevěná „linka“. V některých místech tvoří práh, oddělení místností, jinde se zvedá a zalamuje a slouží tak jako noční stolek. Lineární zavěšena konstrukce nalevo je zároveň světlem i zavěšenou šatní tyčí. Postel v době focení nebyla na místě.

Až za ložnicí je malý prostor, jehož využití může být bezpochyby velmi různorodé. Budoucí pracovna/dětský pokoj/relaxační místnost bude nesmírně těžit z velkorysého propojení s exteriérem – dostatek světla, vzdušnost, klid.

Současný půdorys nedává příliš mnoho tušit o stavu „před“. Vizionářský pohled architektů zde byl neuvěřitelný. Okna, respektive malé balkónky vedle obytných prostorů vedou do živoucích ulic Gotické čtvrti, ve které je byt umístěn.

Ač rozměry bytů, pokud jde o plošné proporce, nejsou největší, vše je dohnáno efektivním využitím prostorů. Velkou roli v atmosféře interiéru pak hraje příjemná světlá výška a klenbový strop s nosníky.