Byt s dispozicí v netradičním tvaru kříže, přesvědčete se!

Tomáš Čech
22. Září 2016

Netradiční interiér proměnilo architektonické studio nook architects ke spokojenosti všech. Majiteli splnili všechna jeho přání, bytu ponechali dostatek osobitosti a vložili do prostoru hodnoty, které oni sami považují za správné.


Autor: nook architects + Gustavo Cela

Realizace: 2014

Místo: Barcelona I Španělsko


Po válce, v době masivního nedostatku bydlení, se regulace zástavby uvolnily a vzniklo mnoho specifických řešení. Domy se nastavovaly o nová patra a aby ulice netrpěly omezeným přístupem denního světla, objemy budov různě ustupovaly. Takovýto příběh vedl i ke vzniku právě tohoto interiéru.

 

Majitel si přál jeden pokoj navíc, aby měli kde přespat hosté a časem kde spát děti. Hlavní obytný prostor tak byl přepažen, avšak díky umístění posuvných dveří zůstává dominantní prvek tří oblouků neustále vnímatelný. Ten je navíc nově „lemován“ pásem skříní a obložení. Vstupní a obslužná část byly upraveny a tím je koupelna mírně větší a důstojnější, kuchyně nabízí více místa pro vaření a je zde větší množství úložných prostor.

 

„Každé řešení, každý prvek, který se v prostředí objeví a vystupuje z něj, nestojí v průměru, je významný. Někdy ve smyslu pozitivním, někdy negativním. Stejně tak je důležitá normálnost, respektive kvalitní obyčejnost, protože jen ta může vytvořit silnou kostru. Zadání a téma je tedy jasné. Klíčový je vždy poměr, nezbytná rovnováha, která je nejlepší nejen pro celek, ale i pro jednotlivé části!“

Přestože prostor za vstupními dveřmi v sobě kombinuje mnoho funkcí, architekti velmi dbali na to, aby působil čistě a harmonicky. Proto jsou výrazově propojené šatní i kuchyňské skříňky, proto zde vládne bílá barva.

 

Tuto část odděluje jiná podlaha, než která je umístěna v celém bytě. Jsou zde hexagonální dlaždice.

Aby byly oblouky dominující prostoru ještě více podtrženy, prostupuje přes ně krémový pás. Na některých místech je pouhým obkladem, na jiných v sobě skrývá úložné prostory. Majitel na ně velmi dbal. Vizuálně zakomponovány jsou i posuvné dveře.

Vzniklo tak hluboké ostění vytvářející zvláštní přechod mezi interiérem a exteriérem. Vše je ještě podpořeno malým schůdkem. Byt má dvě terasy. Jedna je přístupná z pokoje pro hosty, druhá z obytného prostoru.

Tomu, stejně jako všem obytným částem interiéru, dominuje masivní dřevěná podlaha. Zbytek je bílý, jen s výjimkou „lemujícího pásu“, mobiliáře a osobních předmětů obyvatel bytu. Je zde také malý krb.

Hygienické zázemí je koncipováno neobvykle. Tři prostory slouží každý jedné funkci – umyvadlo, toaleta, sprcha. Oproti původnímu stavu se kvalita a úroveň rapidně zvýšila, tato část bytu má „k dispozici“ i více místa.

Centrální prostor tvoří jednu osu. Dnes je mírně skryta díky realizaci příčky oddělující nově vzniklý pokoj, přesto je patrná. Druhou, kolmou osou je „cesta“ vstup, kuchyně, ložnice. Díky bohatému prosklení je i střední část křížení dostatečně prosvětlená.