Prosté bydlení se školními židlemi v Barceloně

Tomáš Čech
18. Září 2016

Důvod, díky kterému studio nook architects, získalo zakázku na rekonstrukcí bytu v Barcelóně, je překvapivý. Sagrada Familia a její okolí si zamilovává stále více a více lidí a chtějí zde bydlet, někdy zde dokonce touží mít svůj druhý byt.


Autor: nook architects

Realizace: 2013

Místo: Barcelona I Španělsko


Předmětem projektu byl relativně úzký, pouze 5,6 m široký byt s jednou ložnicí. Jeho dispozici architekti rozdělili na dvě paralelní poloviny. V té širší je směrem k oknu seřazena kuchyně, jídelna a obytný prostor, do druhé, užší, pak umístili koupelnu a ložnici. Uvědomovali si však, že prostory nejsou největší a chtěli tento jejich hendikep eliminovat. Právě proto neoddělili půlky klasickou příčkou, ale sérií posuvných panelů. Obyvatelé tak mohou vnímat celou šířku. Zároveň je možné prostory uzavřít a nastolit v nich tak maximální soukromí.

 

„Proč lidé touží žít/bydlet na více místech? Proč mají druhé domovy, letní byty, chaty, chalupy a zahradní domky? Je to únik a nebo je to bonus v podobě změny? Není tato touha důvodem k zamyšlení? Neměli by se lidé pokusit, pokut je to samozřejmě možné, najít ideální řešení spojující klady obojího?“

Nejenom že je prostor poměrně úzký, zároveň je i relativně hluboký, přičemž okna jsou umístěna pouze na jedné fasádě. I z tohoto důvodu je v maximální možné míře používána bílá a světlé povrchy. Z této estetiky vystupuje jen několik prvků, vystoupí z ní samozřejmě i „vnesený“ život.

V nejhlubším místě bytu je umístěn kuchyňský kout oddělený příjemným pultem. Neslouží, tak jako v mnoha jiných projektech, k umístění baru, je „jen“ pomyslným „kapitánským můstkem“ s rozhledem po celém bytě. Budiž mu to ke cti!

Oddělení dvou pokojů, dvou polovin bytu, je opravdu velmi subtilní. Navíc se dveřní panely elegantně zasouvají za středovou část, takže možnost propojení je intenzivní. I v ložnici vládne bílá barva, úložné prostory na zadní stěně jsou prakticky „neviditelné“.

V ložnic slouží jako netradiční noční stolek, v obytném prostoru jako normální židle u jídelního stolu. Ne nepodobné klasickému školnímu nábytku vnášejí do interiéru jistou míru vtipu a nadhledu.

Díky navrženému řešení jsou všechny prostory v bytě pravidelné a pro život čitelné a jasné. Velkým bonusem jsou malá větrací/osvětlující okénka, která směřují do světlíku v jádru celého domu. Především přístup čerstvého vzduchu do koupelny je vždy velkým bonusem.

Do sestavy posuvných panelů je přidán i vstup do koupelny. Posiluje to myšlenkový koncept a interiér ještě více sjednocuje. Příjemným a působivým prvkem je řešení stropu pomocí kleneb a nosníků.