Recyklace uprostřed bílé a světla

Tomáš Čech
16. Září 2016

Architekt CaoPu měl za úkol navrhnout interiér pro obchod se second-handovým zbožím Trash & Diamond. V překladu to znamená „Odpad a diamant“. Stejná je i filosofie samotného návrhu!


Autor: CaoPu

Realizace: 2013

Plocha: 30 m²

Místo: Peking I Čína


Od samotného počátku bylo jednoznačné, že více než u jiných komerčních prostorů je zde nutné ctít myšlenky a hodnoty samotného prodejce, že během celého procesu je nutné recyklovat. Autor proto začal shánět staré použité lahve. Překvapivě nelehký proces vyústil v zisk více než 20 různých druhů, které daly dohromady přes 300 kusů. Každý byl pověšen na lanko a zavěšen na rám na stropě. Druhým „znovu použitým“ prvkem je výstavní stůl ve středu prostoru. Staré kartonové krabice byly slisovány/slepeny k sobě, na ně byla prostě položena tabule skla.

 

„Architekti odedávna museli zprostředkovávat své myšlenky, je to neoddělitelná součást jejich profese. Schopnost sdělit, je klíčová. Bez ní můžete být sebelepším tvůrcem, avšak vaše ideje mohou být nepochopeny, a tak nepřijaty nebo znehodnoceny. Měli bychom o „tom“ více mluvit, měli bychom „to“ více učit.“

Vstup do obchodu sympaticky předznamenává estetiku celého interiéru – světlo, bílou barvu a milé detaily. Přenesení „půdorysu“ písmen na podhled stříšky vytváří grafický motiv. Plně prosklená výloha zve dovnitř.

Litá podlaha a čistě bílé stěny nechávají vyniknout samotné produkty. Oblečení je volně zavěšeno na šatních stojanech a efektně nasvětleno svítidlem skrytým v polici nad ním. Některé drobnosti jsou v interiéru vyrobeny rovněž z dřevotřísky.

Nabízela by se obava, že stůl může lehce spadnou, zbortit se. Hmota je však pevně slepena. Sklo netvoří jen svrchní desku, ale také jednu vloženou polici. Není ničím podepřeno, je samonosné. Různobarevnost krabic vytváří zajímavý efekt.

Lahve jsou zavěšeny na tyčích, které jsou jednoduše vytažené pod strop. Některá mají „uražená“ dna, dovnitř je vložena žárovka a slouží tak jako světla. Bonusem je samozřejmě zastínění nevzhledného systému vzduchotechniky.

Architekt svůj projekt zdokumentoval návodem, jak vše vytvořit. Někdy je takovéto ztvárnění myšlenky, řešení, výstižnější a hlavně srozumitelnější. Zároveň je to jistě velmi estetická forma dávající architektuře nový rozměr.