Dům s pozemkem jak na konci světa v portugalské Grândole

Tereza Hrdličková
11. Září 2016

Toto úchvatné sídlo umístěné mimo civilizaci Vás okamžitě donutí utéct z přeplněných měst a sídlišť. Nemusíme však prchnout do vzdálených exotických zemí. Postačí nám pouhý 2 hodinový let. Zcela jistě jste někdy snili sbalit si jen pár věcí, utéct a postavit si nový domov někde na okraji lesa, v divočině nebo uprostřed absolutního "ničeho".

 

Studio Colectiv Arquitectura klientovu touhu a přání změnilo v portugalskou realitu. Díky tomu příroda, pohoda a relaxace jsou nyní pro majitele domu na každodenním menu. Kdo by tomu odolal?


  • Architekt: Colectiv Arquitectura
  • Místo: Grândola, Portugalsko
  • Realizace: 2014
  • Plocha: 207 m2
  • Fotografie: Fernando Guerra 

Poloha domu disponuje nádhernými pohledy do okolí. Tento úžasný výhled je jednoznačnou devizou tvarově čistého domu. Dostatek světla a volné průhledy, z nichž téměř každý vede až ven daleko do krajiny, interiér odlehčuje a zvětšuje. 

 

Architektonickou jednopodlažní kompozici tvoří několik základních kubických hmot, navzájem odlišené po funkční stránce. Mít všechny místnosti v jednom patře, nám nejen umožní postavit bezbariérový dům, ale také můžeme díky tomu téměř všechny místnosti propojit s exteriérem a snadno tak využít všech možností daného pozemku. Nemluvě o plošné rezervě ušetřené chybějícím schodišťovým prostorem. 

 

"Pro klienty byl nejdůležitější právě výběr lokality a tvarová kompozice stavby, která by umožňovala využít na maximum dostatečně velký pozemek."

Jedním z nejdůležitějších faktorů, který může významně ovlivnit výběr typu stavby, je velikost pozemku. V tomto směru však územní nároky byly téměř neomezené. Zde se opravdu nebydlí od plotu k plotu. Celá konstrukce je identifikována čistými liniemi a jednoduchou hladkou omítkou ve sněhově bílé barvě. 

Dům nesmí člověka v ničem omezovat. Velkoplošné pohyblivé zasklení domu zajišťuje přímo ukázkové propojení exteriéru s interiérem. Okolí se tak stává integrální součástí vnitřního prostoru. Výsledkem je prosvětlený a vzdušný interiér. Právě takové benefity nabízejí velkoformátová okna a prosklené posuvné systémy. 

Rustikální styl může být velmi rozmanitý. V tomto případě je však skvěle zkombinován s minimalistickým laděním celé stavby. Vytváří velmi útulný prostor a domácí atmosféru inspirovanou cestami kolem světa. Zemité neutrální barvy, přírodní materiály a všudypřítomné dřevo charakterizují interiér na každém kroku. 

Výběr podlah, oken a dveří je otázka, kterou je třeba řešit hned v úvodu. Podlaha určuje charakter a může vymezovat funkci jednotlivých prostor. Zde byl zvolen ve všech místnostech ten samý nadčasový, praktický materiál (beton). Je zcela univerzální a lehce kombinovatelný.