Takto vypadají letní domy ve Skandinávii

Zbyněk Šuba
10. Září 2016

Na jihozápadním pobřeží Švédska si rodina Lepasoonů postavila tento letní dům u pláže. Využívají ho hlavně pro odpočinek a surfování v létě.  

Architektem je Håkan Widjedal. Jednou z předloh pro tento dům mu byl Barcelonský pavilón od slavného architekta Mies van der Rohe. 

Přestože je moře okolo Švédska oteplováno Golfským proudem, není ani zdaleka tak teplé, jako moře na jihu. A protože i slunce dopadá na tamní pláže pod menším úhlem, není ve Švédsku ani v létě příliš teplo. Vlivem toho můžou mít severské letní domy velká okna přes celou stěnu, aniž by se tím přehříval interiér. Sluneční paprsky jsou vevnitř naopak velmi vítány.  

Venkovní fasáda je obložená dřevěnými deskami, což je pro Švédské domy typické. 

 V domě je dominantní barvou bílá, a protože stěny jsou z velké části tvořeny ze skla, je dům plný přírodního světla. Ve Švédsku je počasí velmi pochmurné, a tak jsou velká okna nezbytná, aby vnitřní prostory mohly být osvětleny přírodním světlem.

Důraz na jednoduchost a filosofie „Méně je více“ však způsobily, že dům působí poněkud nezabydleně a chladně. 

Aby i ve vnitřní chodbě bylo dost světla, dveře jsou celé ze skla. K tomu ještě přidali elegantní osvětlení ve spodní části stěny.

Výhled na moře. 

Posezení na terase i přístup k němu je zastřešený, takže v případě deště, které jsou pro tamní podnebí časté, můžou bez omezení sedět a jíst venku.

Na plánku si můžeme všimnout, že domu nechybí ani pokoj pro hosty a venkovní sprcha, která je v létě k nezaplacení.