Tento okouzlující malý dům vyrobili celý v továrně a přivezli kamionem

Zbyněk Šuba
9. Červen 2017

Tento mobilní dům se nachází na tom asi nejméně pravděpodobném místě na světě. Můžete ho najít v Uruguaji, malé zemičce v Jižní Americe, které se někdy také přezdívá Švýcarsko latinské Ameriky. Dům byl navržen architektonickým ateliérem MAPA a zkonstruován celý v továrně v hlavním městě Montevideu.

 

Prefabrikované domy jsou zkrátka budoucností architektury, zvláště pokud se bavíme o těch malých. Všechny problémy, které dříve vznikaly vlivem špatného počasí, dovozu materiálu, neefektivně vynaložené pracovní síly a mnohých jiných faktorů, se výrobou v továrně naprosto odstraní. Jejich výroba je velmi efektivní a proto i mnohem levnější, zvláště pokud se najednou vyrábí více stejných domů. Což ale není případ tohoto.

Nejzajímavější věcí na tomto domě je asi fakt, že ho na místo dovezli jen dvěma kamiony.

Z výhledu můžeme uznat, že neobydlená okolní krajina dává místu neobyčejně romantickou atmosféru. Díky tomu, že vnitřní stěny, podlaha i strop jsou obloženy dřevem, působí dům velmi útulně. Moderní nábytek je vhodným doplněním tohoto interiéru. Venkovní terasa je ideálním rozšířením vnitřního prostoru.

Velkou výhodou je také fakt, že konstrukce tohoto prefabrikovaného domu nijak neovlivnila okolní přírodu. Navíc může být kdykoliv snadno převezen na jiné místo, pokud se majitelům okolní krajina omrzí.

Z této strany jde vidět, že dům přesahuje přes kraj základů, čímž je umocněn úžasný výhled zevnitř do krajiny.

Dech beroucí krajina v oblasti Pueblo Edén, zalitá ranní mlhou.

Na místě bylo potřeba vybudovat jen základy. Na obou bočních stranách se nachází ložnice s koupelnami a uprostřed mezi nimi otevřený prostor zahrnující obývací pokoj, jídelnu a kuchyň.

Co říkáte na tuhle skromně zařízenou ložnici?

Lesklá černá barva dává kuchyni moderní, elegantní nádech.

Venkovní posuvná stěna z vertikálně položených desek je geniálním řešením. Kdykoliv si ji můžete otevřít tak, jak právě chcete, v závislosti na slunci a denní době.

Čtěte také
Komentáře
Petra Procházková
Ti architekti by raději měli vzít do ruky lopatu a něco pořádného dělat, ne?!