Stodola jako nepostradatelná součást tradiční venkovské realizace s moderními prvky

Damián Hruban
3. Září 2016

V roce 2010 byl v Klokočné dokončen projekt architektů Jana Šestáka a Marka Deyla (StudioPHA).

 

Stavba působí na první pohled poněkud fádně a nezajímavě. Tato představa se však promění, když přistoupíte ke stavení blíže a začnete chápat záměr autorů. Snažili se propojit tradiční prvky vesnického domu s prvky moderními. Hlavní obytná plocha je tedy v přízemí a v patře najdete jen minimum prostoru, protože krovy jsou položeny tak, že se zvedají až od podlahy. Toho bylo šikovně využito při hře se světlem...

Co se týče základní struktury projektu, dům je tradičně rozdělen na obytnou část a „stodolu“. Bílá barva fasády a volba plechu jako krytiny však aktualizovala historický standard. Na „stodole“ jsou patrné záměrné skvrny a známky opotřebení materiálu - to dodává stodole lehký vintage nádech.

Vnitřek stodoly se drží v přirozeném duchu s použitím smrkového dřeva a dřevotřísky bez jakýchkoli barev.

Dalším kontrastem k domům našich babiček je propojení se stodolou celoproskleným průchodem.

Podle zmiňovaných krovů byla zasazena i úzká střešní okna, takže tvoří spojitý světelný obrazec tvaru písmene A. Vizuálně je tento prvek velmi efektní, ale stejně takový je i z praktického hlediska. Podkroví je tak dostatečně rozzářeno, aniž by bylo třeba vyřezávat několik jednotlivých oken. Koncept nepřerušovaného okna taky přerušuje nudnou souvislou plochu stěn a zklidňuje tím ráz interiéru.

Druhé světelné „áčko“ jednou polovinou přímo rozsvěcuje schodiště a druhou geniálně prosvětluje půl podkrovního prostoru. Z určitého úhlu se dokonce jeví jako dlouhá zářivka v rohu místnosti a díky tomu je tento architektonický skvost opticky velmi poutavý.

Koupelna zobrazuje kouzlo kombinace mřížky a vertikálně orientovaného osvětlení.

V kuchyni je jediné úzké okno, které je položeno tentokrát horizontálně. Nachází se hned pod skříňkami na nádobí nad kuchyňskou linkou, čímž nabízí dostatek slunečních paprsků pro jakoukoli práci v kuchyni.