Bývalý hornický dům získal zpět původní krásu

Pavla Kubu
4. Březen 2018

Bývalý hornický dům na Slovensku prošel komplexní obnovou pod taktovkou architektonického studia Z+V architects. Získal především novou dispozici, která byla očištěná od nevhodných zásahů z 20. století. Prostor rozdělěný na menší celky se opět sjednotil a zkompaktnil s respektem na původní dispoziční řešení domu.

Byly opraveny také části fasády, která byla znehodnocená zvětšenými okenními otvory a novodobými výplněmi. Nové okenní výplně byly navrženy podle dochovaných originálů.

Přední část přízemí objektu tvořená dřevěnicí se musela s ohledem na špatný technický stav odstranit a nahradit keramickým zdivem. Původní zachované a použitelné prvky byly restaurovány a repasovány, zatímco poškozené byly nahrazeny precizně řemeslně zpracovanými replikami.

Nově byla vytvořena dřevěná terasa určená pro odpočinek a relaxaci obyvatel domu. Je přístupná přímo z obytného podkroví skrze skleněné dveře. Ty je možné v případě potřeby zakrýt dřevěnými vraty, takže celkový dojem z exteriéru není tímto novotvarem nijak narušen.

Terénní schodiště a celá nová morfologie zahrady umožnila propojení terasy s prostorem před hlavním vstupem do přízemí domu. Pod terasou se nachází hospodářské zázemí objektu, které je řešeno jako dřevěná kůlna, takže nijak nenarušuje původní vzhled domu.

Hned vedle horní terasy stojí uzavíratelný altán, který svým provedením, šindlovou střechou a detaily odkazuje na původní hospodářské kůlny. Altán příjemným způsobem dotváří atmosféru celé parcely.