Kancelářské prostory jako domy v domě

Tomáš Čech
6. Září 2016

V prostředí našich kanceláří trávíme množství času. Jejich kvalita je proto nesmírně důležitá nejen pro naši pracovní efektivitu, ale i pro „obyčejnou“ lidskou spokojenost se životem. Netradiční přístup jak navrhnout kancelářský prostor předvedlo studio Alts design office.


Autor: Alts design office

Realizace: 2016

Plocha: 114

Místo: Omihachiman I Shiga I Japonsko


V japonském městě Omihachiman stála naprosto obyčejná skladovací budova. Její majitel se rozhodl, že ji promění v kancelářský prostor, a oslovil architekty s prosbou o vyřešení takového zadání. Mělo vzniknout místo, kde by si lidé „užívali vzájemnou konverzaci“. Tvůrci se rozhodli vytvořit uvnitř objektu malé „město.“ Umístili zde 4 malé archetypální domečky, každý s jinou funkcí. Uprostřed vznikl prostor setkávání a zeleně.

 

„Zaměstnanci nemají příliš v oblibě velké, nekonečné „open space“ kanceláře. Zaměstnavatelé zase mají rádi přehled o svých zaměstnancích. Je to začarovaný kruh! Je jistě zajímavé sledovat, zda lze nalézt cestu/formu, která splní přání všech. Dům v Omihachimanu je jednou z možností, experimentem. Kam zkusíme vykročit dále?“

Symbol domu se šikmou střechou byl použit i na fasádě. Základní objem budovy zůstal zachován, vstup teď ale lemuje rám/křivka právě tvaru „chalupy.“ Dřevěné obložení kontrastuje s maximální utilitárností kovové fasády.

Prostor uvnitř ztrácí své určení, stává se pomyslným náměstím. Kolem něj jsou „dokola“ postaveny 4 objemy. Každý je navržen jinak, jeho vztah k „náměstí“ je jiný - liší se mírou otevřenosti/uzavřenosti.

Bílý dům je kuchyňka s prostorem pro konzumaci. Ten vystupuje mimo objem, stává se součástí exteriéru/interiéru. Uprostřed je postaven strom, který dodává přírodní atmosféru a ještě více rozostřuje pocit, zda jsme uvnitř a nebo venku.

Myslelo se i na nejmenší uživatele! Pro ně je speciálně navržen nejmenší, modrý dům. Dospělý by se do něj pohodlně vešel jen stěží. Navíc je hned vedle umístěna malá lezecká stěna. Vše je umístěno hned u vstupu, v nejsvětlejším místě interiéru.

Kubický prostor, uvnitř něj „domy“ se sedlovou střechou. Postaveny jsou do kruhu, respektive jeho části, aby obepínaly centrální prostor. Co je interiér, co je exteriér? Tradiční definice zde mírně pokulhávají...