Byt v bratislavské novostavbě s jedinečně řešeným interiérem

Pavla Kubu
19. Červen 2017

Interiér bytu v bratislavské novostavbě měl původně dispozici odpovídající standardu dnešní doby. Jednotlivé místnosti na sebe navazovaly a vytvářely denní a noční zónu. Prostor si vyžádal pouze drobné dispoziční změny, ovšem výsledek proměny je úžasný. Návrh a příprava projektu trvala architektům ze studia Archstyl bezmála jeden měsíc. Celý interiér byl následně zrealizovaný za další tři měsíce.

Byt je orientovaný na jihozápad. Developer nabídl majitelům možnost zapracovat do interiéru krb. V denní části byla odstraněna příčka mezi přípravou pro krb a obývacím pokojem. Prostor se tak více prosvětlil a navíc tak vzniklo místo pro knihovnu, jejíž zadní strana zároveň tvoří stěnu botníkové skříně.

Kuchyně bez horních skříněk není v dnešní době příůiš běžná. Majitelé však o úložný prostor nepřišli. Ten je integrovaný do podlouhlé části kuchyňské stěny, která plní více funkcí.

Kromě dostatečného množství úložných prostor nabízí "kuchyňsko-jídelní" stěna i pohodlné čalouněné sezení pro příjemný odpočinek po obědě. Najdeme zde také vestavěné spotřebiče. Úložný prostor plynule přechází do chodby a vizuálně odděluje obývací a vstupní část bytu.

Koncová část kuchyňské stěny tvoří úložný prostor pro část vstupu. Ten příjemně dotváří zrcadlová stěna. Zrcadlo je rozděleno do více částí, což umožňuje přístup k rozvodné skříni, která je za ním ukrytá.

Obývací zóna je jednoduchá, světlá a bez zbytečného nábytku. Dominanu v prostoru tvoří oblíbené obrazy majitele.

Koupelna je přirozeně prosvětlená a odvětraná. Sprcha v původní dispozici chyběla. Ve výsledném řešení je sprchová vanička nahrazena vyspádovaným stupínkem. Prostor toalety umožnil umístění skříňky pod umyvadlo, což zvětšilo odkládací prostory v koupelně. Velké zrcadlo celou místnost opticky zvětšuje.

V celém interiéru převládá bíla barva na stěnách i na nábytku vyrobeném na míru. Nábytek je zhotovený z kombinace lesklého stříkaného MDF a lakované ořechové dýhy. Podlaha je z masivního dubového kartáčovaného dřeva.

Materiálový kontrast se projevuje nejen v barevnosti, ale také v povrchové struktuře. Hladké bílé plochy příjemně kontrastují s dýhovaným povrchem ořechu a jemným strukturovaným reliéfem betonové dlažby.

Nábytek v interiéru je navržený a vyrobený na míru podle potřeb klienta. Jednotlivé prvky přebírají barvu a materiály z celého interiéru. Jde o kombinaci dýhovaných, stříkaných a čalouněných ploch.