Řadový dům, který se snaží oprostit od stereotypu

Dominika Tesárková
4. Září 2016

Kvalitní design by měl vycházet z geometrie a vztahu člověka k této geometrii. Toto byla původní a první myšlenka, kterou architekti NISHIZAWAARCHITECTS dostali při nabídce návrhu rohového řadového domu ve Vietnamu. Klientem se jim stala mladá rodina se dvěmi dětmi.



 

Architekti splnili všechna přání zadavatele a vytvořili zázemí pro aktivní životní styl moderní rodiny. Zároveň je návrh brán jako skvělý počin, který propojuje moderní život a přírodu.

Zadáním projektu bylo oprostit dům od stereotypu řadových staveb. Porušit tradiční princip bydlení, kdy je v domě centrálnís schodiště napojené na chodby a vznikají tak prostory uzavřené mezi čtyřmi stěnami.

Vznikl tedy nový návrh kompozice, kdy se dům skládá z krychlí, kde má každá jinou funkci. Prostor vznikající sjednocením těchto objemů je využit, jako společný a veřejný. 

Stavba má výhodu dvou volných fasád a to jižní a východní. Na jižní fasádě byla navržená veliká okna, z důvodu dialogu s okolní přírodou. Okna poskytují výhled na nádherné scenérie plné zeleně okolních parků.

Stavba je zvenčí pokryta dřevěnými panely. Dřevo zde funguje také jako tepelná izolace. Dalším designovým nápadem byla imitace vzoru listů. Tento prvek má okrasnou funkci, ale také slouží k větrání a regulaci slunečního světla.

Dřevěné panely skvěle zapadají do celkového konceptu skládání a posouvání objemů a ploch. Přírodní prvky se objevují po celé architektuře domu, jak si přáli klienti.

Nábytek byl další variantou, jak rozšířit variabilitu vzorů v interiéru. Nachází se zde převážně dřevěný mobiliář, který skvěle doplňuje přítomnoust surového betonu.