Byt s meziprostorem v Argentině

Tomáš Čech
4. Září 2016

Přes padesát let starý interiér v hustě zastavěné čtvrti Argentinského hlavního města Buenos Aires, již svou dispozicí neodpovídal současným požadavkům jeho majitelů. Pro návrh rekonstrukce byl osloven ateliér IR arquitectura.


Autor: IR arquitectura

Realizace: 2016

Plocha: 60 m²

Místo: Barrio Norte I Buenos Aires I Argentina 


Především množství malých a obtížně využitelných prostor vadilo obyvatelům bytu v jejich touze po světlých, geometricky čistých prostorech. Bylo proto fakticky „odstraněno“ 5 místností – vstupní hala, kuchyně, ložnice, chodba a obytný pokoj. Vznikl velký otevřený prostor kombinující v sobě několik funkcí. Střední část bytu tvoří předěl/meziprostor. Je zde nová kuchyně, koupelna a praktický multifunkční prostor. Odděluje od sebe ji zmíněný „open space“ od noční zóny bytu v podobě dvou ložnic.

 

„Pokud architektura nefunguje správně po dvaceti, třiceti letech své existence, nemusí to nutně znamenat, že je špatná, nebo že byla špatně navržena. Je třeba vnímat čas a kontext, ve kterém vznikla, je třeba vstřebávat, jaké možnost transformace nabízí.“

Obytný prostor v sobě kombinuje prostor pro relaxaci i jídelní část. Celou stěnu nalevo tvoří „příčka“ ze skříněk a dveří. Jsou zde otevřené police, ale i skryté místo na televizor a další úložné prostory.

Jednoduchý a funkční vestavěný nábytek doplňují osobité kousky – historický stůl nebo drátěné židle. Obyvatelé mohou sedět i na lavici, nad kterou je prakticky umístěná knihovna. Ráj pro každého čtenáře...

Kuchyně je hned naproti jídelního stolu a odděluje ji podávací okénko, bar. Je možné jej uzavřít skládacím rámem vyplněným plexisklem. Stejný materiál byl použit i na skříňky vedle a dveře do dalších částí bytu.

Velkým bonusem bytu je nesmírně prostorný balkón, terasa. Příjemná je především jeho šířka, která umožňuje různorodé využití. S interiérem je propojen skládacími dveřmi, které sahají takřka přes celou šířku místnosti.

Interiér je v podstatě rozdělen na tři paralelní světy. Obytný otevřený prostor zajišťuje kontakt mezi lidmi i kontakt s exteriérem – je zde vstup i již zmíněný balkón. Střední část je definována skříňovou příčkou a vzniká zde specifický meziprostor. „Až úplně vzadu“ jsou pak dvě ložnice.