Organický dům plný zaoblených tvarů

Dominika Tesárková
7. Září 2016

Autorem návrhu originálního domu se stalo architektonické studio iStudio architecture. Jedná se o farmářský dům v typické osadě Wada poblíž indického města Mumbai. Zázemím pro tuto nevšední stavbu se stala kopcovitá krajina se spoustou zaměděských ploch.

 

Organická forma stavby se vynořuje již ze základů a pokračuje směrem ke střeše a její hranici s oblohou. Tvar domu následuje zakřivení svahů a vrcholů terénu. Každý prostor se vlévá do toho následujícího s všudypřítomnými zakřivenými liniemi až do zadního prostoru. Pozorovatel začíná svou cestu domem zaoblenou jílovou cihlovou stěnou a jsou mu poskytnuty napínavé letmé pohledy do interiéru a jeho dramatické kompozice světla a stínu.

 

Při vstupu do struktury jste přivítáni lehkým, příjemným slunečním světlem dopadajícím do centra domu. Dominantním prvkem interiéru se staly dva mohutné cihlovokamenné oblouky, zpostředkovávající pohledy na farmu a okolní kopce.

 

Nábytek vytvořený ze stejného materiálu, jakoby padal ze stěn a sváděl oko diváka k dramatickým scénářům. Společnské místnosti, jako obývací pokoj, kuchyň a jídelna jsou odděleny jinou úrovní podlaží. Umístění a velikost okenních otvorů se odvíjí od klimatických podmínek, potřeby světla, ventilace vzduchu a pasivního ochlazování.

 

Autoři návrhu se inspirovali u architekta Laurie Bakera a použili jeho typické prvky, jako cihelné oblouky, klenby a využití místních materiálů. Tento počin se především příznivě projevil na celkových nákladech stavby.