Jedineční dům v japonském městě Yokosuka, který nabízí celý komplex různorodých aktivit definující slovo domov

Tereza Hrdličková
30. Srpen 2016

Společnost Nowhere Resort vytvořila v Japonsku zcela svérázný operační systém, který nabízí a poskytuje týdenní pronájmy pro své vítané hosty. Zmíněný projekt Nowhere but Sijama poskytuje lidem dočasná bydlení. Téměř každý samozřejmě touží být ve svém. Chce si zrekonstruovat starší baráček nebo postavit zcela nový. Tvrdým oříškem ale bývá vyřešit právě čekací dobu. Teď si upřímně řekněme, kdo by právě v tomto mezidobí rád nevyužil možnosti bydlet na místě, kde se budeme cítit jako doma.

 

Budova je dále hojně využívá i pro nejrůznější kulturní akce, výstavy a výjimečné životní události (svatební hostiny, narozeninové oslavy atd.). Stavba sama o sobě poskytuje volný prostor pro fantazii jednotlivce a umožňuje nám vykonávat nejrůznější mentálně i duševně obohacující aktivity ve zcela "domácím" prostředí.


  • Architekt: Yasutaka Yoshimura Architects
  • Místo: Yokosuka, Japonsko
  • Realizace: 2009
  • Plocha: 177 m2
  • Fotografie: Courtesy of Yasutaka Yoshimura, Chiaki Yasukawa

"Co pro nás vlastně domov v dnešní době znamená? Pocitu domova můžeme nabývat pomocí celého komplexu řady hodnot. Navíc to, jak definujeme domov, souvisí rozhodně s našimi životními zkušenostmi, s hledáním sebe sama a svého místa ve společnosti. Tuto různorodost se nám snažilo studio Yasutaka Yoshimura Architects zprostředkovat z mnoha různých úhlů pohledu, což se již v úvodu promítlo do charakteristické obálky domu." 

Dům stojí v místě údolní nivy v malém rybářském městěčku nedaleko 12. nejlidnatějšího města v regionu Kantó. Jokosuka je velké přístavní město, které dnes čelí velkému přílivu urbanismu a to silně ovlivňuje dění kolem. Na tento fakt projektanti v průběhu návrhu a realizace neopomněli myslet. 

 

Na první pohled dominantními výtvarnými činiteli této stavby jsou právě  "oka architektury". Okenní otvory byly záměrně zvoleny v různých velikostech a odlišných tvarových uskupeních. Už jen z toho důvodu, že každý člověk nahlíží na jednu věc zcela jinak. Rozhodující slovo tu měla geometrie, která prostupuje naprosto vším. 

Budovu tvoří trojúhelníkový blok, který je složený z několika "svazků trubic". Ty přirozeně blokují pohledům ze sousedních bytů a přitom umožňují hostům se neomezeně těšit z pohledů pouze na oceán. Zároveň je tím zajištěno i přiměřené soukromí bez použití jakéhokoliv krycího prvku. 

Když se ocitneme uvnitř budovy, místo připomíná téměř palubu lodě. Věřte, že tento dům se stane zárukou bezpečné a bezproblémové plavby. Nechme se důvěřivě unášet proudy a vlnobitím na západním břehu Tokijského zálivu, které nás dokážou přenést mimo stres každodenního života. 

Ve vzdušném, jednoduše a účelně zařízeném interiéru převládají přírodní materiály i barvy. V prostoru volně proudí energie a vše je v dokonalé harmonii. Každá místnost v domě je typická svou prostorovou úsporností a variabilností