Dům v odlehlé čtvrti São Paula, při jehož rekonstrukci se šetřilo kromě peněz také časem

Tereza Hrdličková
22. Únor 2018

O "ozelenění" městského života v brazilském São Paulu se postaralo studio Terra e Tuma Arquitetos. Do jejich rukou se v roce 2011  dostal projekt rekonstrukce Vily Matilde, která byla v naprosto dezolátním stavu a trpěla vážnými strukturálními a hygienickými problémy. Majitelka domu - paní Dalva, zde žila po celá desetiletí v těsné blízkosti svých příbuzných a přátel. Možnost, že by se dáma v pokročilém věku sama přestěhovala a za životní úspory koupila (ne)daleko malý byt, se stala zcela nereálnou.

 

Jedno bylo všem ale hned v úvodu jasné. Konstrukční a stavební práce musí být šetrné k omezeným financím rodiny a nový dům musí být postaven tak rychle, jak jen to bude možné. 



Na začátku roku 2014 dům ukázal jasné známky poškození a začal se hroutit. Paní Dalva v mezičase žila v nájemném domě u svého příbuzného, což by ji ovšem postupem času pozřelo všechny úspory. Rekonstrukce nesměla trvat dlouho. To byla asi největší výzva pro projektanty. 

 

"Pečlivá demolice starého domu trvala čtyři měsíce. V prvotní fázi byly vybudovány nové základy a vyztužené opěrné stěny, které podporovaly i sousední objekty. Použity byly také exponované stěnové bloky, které vyhověly požadavkům na low-cost výstavu pod časovou tísní. Dům byl dokončen šest měsíců po prvotních zednických pracích."

Nejen oku velice lahodí vnitřní "zelené nádvoří", které zajišťuje jak přirozené osvětlení, tak i odvětrávání domu. Toto výjimečné místo slouží i jako rozšíření samotné kuchyně a prádelny v přízemí. Oáza je propojujícím prvkem mezi obývacím pokojem v přední části vilky a ložnicí v zádech stavby. 

Abychom se doma v zahradě cítili dobře a bezpečně, měla by splňovat hned několik kritérii. Když jsou ale svislé stěny mohutné a holé, není na ně právě příjemný pohled. Působí na nás spíše až ponurým dojmem. Přitom je ale stačí jen obléknout do hezkého kabátku. Ozvláštněte i u Vás "bezvlasou" zeď oživujícími zelenými prvky. Okamžitě ucítíte ten rozdíl. 

Na vrcholku betonové desky stropu obývacího pokoje je umístěna "zeleninová" zahrada. Ta neustále roste a je v pohybu. Toto místo navíc poskytuje volný prostor budoucím požadavkům rodiny. 

Dispozice přízemí zahrnuje obývací pokoj, WC, kuchyň, prádelnu a soukromé apartmá majitelky. To z velké části usnadňuje její pohyb po domě. Interiér je velice jednoduchý, nadčasový a elegantní. S „meruňkovou“ se obecně musí pracovat opatrně. Měla by být použita neotřele a nápaditě. V tomto případě byla skvěle zvolena jako doplňková barva studených odstínů šedého barevného spektra. Tato kombinace byla skutečně stvořena pro sebe navzájem.