Jednoduchá přízemní dřevostavba je splněním snu o bydlení za městem

Pavla Kubu
7. Červen 2017

Novostavba rodinného domu je situována do malé obce nedaleko Mladé Boleslavi. Nachází se na pozemku, který je součástí většího území rozčleněného developerem na jednotlivé parcely určené pro výstavbu rodinných domů. Pozemek je rovinatý, mírně se svažující k jihu a na severovýchodní straně sousedí přímo s ulicí.


Autor: Vladimír Balda architekt

Lokalita: Bradlec, Česká republika


Domek má jednoduchý obdélníkový půdorys a je zastřešen převážně pultovou střechou. Střecha měla být původně plochá, ke změně došlo z popudu místního stavebního úřadu. Na jeho základě musela být navržená plochá střecha nahrazena pultovou s předepsaným sklonem.

Terasa probíhající po celé jižní fasádě je zatřešena plochou střechou, která plní funkci slunolamu a chrání obyvatele terasy před nepřízní počasí. Dostatečná hloubka střechy - slunolamu současně brání přehřívání místností v letním období. Slunolam je podepřen stěnovými prvky, které kromě své konstrukční funkce rozdělují terasu na sekce s výstupy z jednotlivých pokojů.

Základem dispozičního řešení je chodba, která tvoří vnitřní komunikační osu a zároveň rozděluje dům po délce na dvě funkční části. Na jižní osluněné straně domu jsou podél chodby situovány obytné místnosti, které všechny mají přímý výstup přes terasu na zahradu. Ze severní strany se k chodbě přimykají provozní místnosti domu včetně vstupu se zádveřím a kuchyně.

 

Kombinace zastřešení měla nakonec pozitivní důsledek – umožnila osvětlit přirozeným světlem i chodbu ve středu dispozice, a to okenními otvory umístěnými v nejvyšší části stěny na severní straně. Chodba vedoucí středem domu tak zůstává světlá jako ostatní místnosti se standardně umístěnými okny.

Pod pultovou střechu byla umístěna ložnice a obývací pokoj, plochá střecha zastřešuje kuchyň, koupelny, technickou místnost, zádveří a ostatní prostory na sever od chodby. Všechny místnosti jsou zařízeny jednoduše a účelně s důrazem na funkčnost a běžný život rodiny. Interiér vyniká množstvím denního světla pronikajícím dovnitř okenními otvory a prostor tak působí svěže a odlehčeně.

Dětské pokoje jsou zařízeny jednoduchým a praktickým nábytkem. Barevné stěny, textilie a další doplňky jim dodávají veselou barevnost a hravost. Zohledněna byla podobně jako v prostorách celého domu také bezpečnost a účelnost zařízení.