Historický zemědělský dvůr se proměnil v kouzelný koupací biotop

Pavla Kubu
23. Únor 2018

Dvůr Honětice je historický zemědělský dvůr, který byl od nepaměti součástí zámku ve Zdislavicích. Po válce byl znárodněn a přestavěn pro potřeby JZD. Zmizel uzavřený dvůr, který uzavíraly dvě stodoly, a nahradil je rozlehlý sklad a garáže z železobetonového montovaného skeletu. Po zániku družstva celý areál už jen chátral.


Autor: Prokš Přikryl architekti

Lokalita: Honětice, Česká republika


Nedávno usedlost koupil nový vlastník a rozhodl se jí navrátit život. Prvním krokem byla rekonstrukce historicky cenného správní budovy na penzion se čtyřmi velkými pokoji se samostatným sociálním zázemím. V další fází se vybudoval koupací biotop s přirozeným čištěním vody spolu se zázemím, které vzniklo rekonstrukcí bývalých garáží. Majitel rekonstrukci svěřil architektům ze studia Prokš Přikryl architekti a jistě nelituje.

Architekti se rozhodli ponechat původní železobetonový skelet garáží, který se stal základem pro zázemí biotopu. Najdeme zde restauraci pro 45 hostů, půjčovnu sportovních potřeb a hygienické zázemí pro návštěvníky - umývárny, toalety a sprchy. Ostře pálené vážanské cihly byly zrecyklovány a využity na vyzdění nových příček. Využití původního materiálu ze starých budov propůjčuje stavbě lehce industriální charakter.

Prostory restaurace lze otevřít do exteriéru díky velkým dřevěným vratům vsazeným do modulů sloupů. Fasáda funguje jako jakýsi polopropustný filtr mezi vnitřkem a vnějškem budovy. Večer pak dekorativní průhledy zděných příček a robustních vrat vytvářejí působivou světelnou dekoraci, jež se odráží v hladině blízkého biotopu. Stylově působí také původní žebírkový strop.

Umývací žlaby, sprchy a toalety jsou vyrobeny z nerezového plechu - v detailu a robustnosti odpovídají provozu kempu. Nerez si perfektně rozumí s cihelnými příčkami a litými betonovými podlahami. Rozvody jsou záměrně přiznané a prostory osvětluje hlavně rozptýlené světlo odražené od stropu.