Perfektní dům, jako dělaný pro tvořící umělce

Dominika Tesárková
6. Únor 2018

Španělský malíř Joseb oslovil architektonické studio DTR s žádostí o navržení nového domu a zrealizování všech jeho přání ohledně bydlení. Výsledkem jejich spolupráce se stal prostorný dům ve čtvrti Gaucín ve španělském městě Málaga. Vzhledem k tomu, že Joseb předchozí léta žil v blízkosti lesa, tento nový dům v centru města mu poskytne jiné a nové inspirace při jeho tvorbě.

Klient měl přesnou vizi o domě. Potřeboval dostatek prostoru a světla pro tvorbu. Na návrhu se podílel spolu s architekty a vzniklo tak bydlení podle jeho představ.

Město Málaga je takzvaným "balkónem" s výhledem na Gibraltar a Afriku. Díky své geografické poloze zde panuje ideální počasí. Zároveň jsou pro Málagu typické stavby s čístě bílými fasádami, které vytváří dokonalou hru stínů.

Dům je rozdělen do tří pater. Přízemí je určené pro malbu a nachází se zde malířův ateliér s dostatkem příznivého světla.

V přízemí je ještě mezipatro, které slouží jako ložnice a zároveň se dá využít při tvorbě obrazů větších rozměrů.

O patro výš se nachází obývací pokoj s kuchyní. Je zde veliké pásové okno, které nabízí okouzlující a inspirativní výhled na vzdálenou krajinu.

Z obývacího pokoje schody dále pokračují na střešní terasu. Je zde umístěn malý bazén, který perfektně doplňuje celobílou stavbu. Z terasy se dá přejít přes lávku na zadní malou zahradu.