Sympatický domek na okraji Prahy prošel rozsáhlou rekonstrukcí

Pavla Kubu
25. Květen 2017

Domek stojí na okraji Prahy ve staré zástavbě, která probíhá pouze na jedné straně ulice, na druhé straně je les. Vzhledem k exteriéru a lokalite, ve které se nachází, mu jeho majitelé začali říkat "Hájenka". Bylo ovšem potřeba proměnit jej tak, aby splňoval současné nároky rodiny s dětmi.

Požadavkem investora na architekty Vojtěcha Hyblera a Davida Dvořáka ze studia Archport bylo zachování vizuálního pohledu na Hájenku z ulice a naopak úprava zadní části. Původní užitná plocha 159 m2 s dispozicí 3+1 byla upravena na 203 m2 a dispozici 4+1. Zvětšení obytné plochy bylo dosaženo přístavbou s výhledem a přímým výstupem do zahrady.

Návrh a kompletní zařízení interiéru bylo svěřeno studiu X, designérce Kateřině Horské.

 

Nejdůležitějsším úkolem bylo zařídit prostor o velikosti 60 m2, do kterého se musela vejít kuchyň, jídelní kout, obývací pokoj a zároveň i pracovna rodičů. Dvě třetiny tohoto prostoru s šestimetrovým antracitovým oknem na jih a krbovými kamny jsou na úrovni terénu, tj. o 80 cm níže než zbývající část 1. nadzemního podlaží.

 

Rozdíl je vyrovnán třemi schody, které zároveň slouží k sezení, když se sejde více přátel. V druhé části místnosti je potom kuchyňská linka a jídelní kout, kterému vévodí kompozice světel Shadow společně s ikonickými židlemi Eames.

Hlavním materiálem v interiéru je bělený dub, který byl použit nejenom na podlahy, ale i při výrobě veškerého nábytku na míru. Objevuje se na knihovnách v kombinaci s černými kovovými stojnami a v kuchyńské lince v kombinaci s černým a medovým sklem.

 

Jako barevný akcent pak Kateřina Horská použila petrolejovou barvu v podobě zrepasovaného trubkového křesílka, koupeného v bazaru.

Velký důraz byl kladen na osvětlení. Designérka vybrala osvětlení Puri v různých velikostech. Je zabudované v sádrokartonových podhledech v celém domě a díky svému jednoduchému designu s interiérem přirozené splývá.

Schodiště do druhého nadzemního podlaží je osvětleno originálním kulatým oknem. V patře najdeme koupelnu dětí a jejich dvě ložnice. Ty jsou v základu vybaveny nábytkem a světly z IKEA, s doplňky, obrazy a texty vytvořenými dle přání jejich obyvatel.

 

Příjemnou atmosféru studentských pokojů dotváří francouzská a střešní okna s výhledem do korun stromů.