Sofistikované chaty v člověkem nedoknuté krajině

Dominika Tesárková
21. Srpen 2016

Návrh architektonického studia PK Arkitektar na dvacet turistických domků se stal v roce 2015 výherním dílem v architektonické soutěži. Stavby jsou ojedinělé v nádherném okolí, typickém pro svoji malebnou krajinu v blízkosti překrásného jezera.

 

Hlavní myšlenkou výsledného designu bylo vytvořit polovenkovskou architekturu, které splyne s krajinou a okolním pohořím. Architektonický koncept byl založen na jednoduchém a efektivně navrženém plánu.

 

Při stavbě se architekti snažili co nejméně porušit okolní krajinu. Vybagrovaná zemina byla použita k vytvoření zdi, která chrání chatky proti silnému větru. Vegetace a zeleň, která musela být při stavbě odstraněna, bude nahrazena formou zelených střech.

 

Domy jsou tvořeny dřevěnou kounstrukcí na betonových základech. Fasáda je pokryta opálenými dřevěnými latěmi metodou, která je typická především pro japonskou moderní architekturu. Opálení efektivně prodlužuje životnost dřeva.

 

Podlaha interiéru je pokryta hlazeným betonem a stropy místností jsou pobity dřevěnými panely. Jídelna spolu s obývacím pokojem tvoří srdce stavby.

 

Zatravěné střechy dokonale splývají s okolním svahem. Tento prvek je často k vidění právě u islandských staveb. Celý návrh splňuje všechny ekologické požadavky s cílem, co nejvíce minimalizovat dopad na životní prostředí.