Nevyužívaná půda se proměnila v útulný obytný prostor

Pavla Kubu
3. Únor 2018

Prvotním impulzem pro zvětšení plochy původního bytu v pražském činžovním domě se stala skutečnost, že dcery ve čtyřčlenné rodině již dospěly a byt 3+kk se stal pro soukromí jednotlivých členů rodiny nedostačující. Cílem bylo vytvořit v místě stávající nevyužívané půdy nad bytem dvě ložnice se společným sociálním zázemím, ve kterém bude umístěna typizovaná infrasauna. Náročná realizace si vyžádala úzkou spolupráci projektanta Bc. Josefa Krále a stavební firmy Martin Slavíček – Marty & Marty (www.adaptace.cz), která navrhla a realizovala veškeré zařízení nově vzniklé části bytu, včetně koupelen a točitého schodiště.

V původním bytě došlo k vybourání příčky mezi obývákem a dětským pokojem. Vznikla tak prostorná místnost pro společné soužití s odděleným kuchyňským koutem. Pro spojení původních a nových prostor v patře bylo navrženo vřetenové točité schodiště.

Schodiště je založené na konzoli a vetknuté do střední nosné zdi. Ze statických důvodů nebylo možné vřeteno schodiště osadit na stávající dřevěný strop spodního patra. Nové schodiště bylo opatřeno masivními dubovými stupni a stáčeným dubovým madlem.

V každé z nově vzniklých ložnic v podkroví najdeme dostatek úložných prostor. V jedné jsou řešeny vestavěnou šatnou, v té druhé atypickými vestavěnými skříněmi v ploše celého trojúhelníku štítu domu. Výrazné viditelné prvky krovu byly doplněny třívrstvou dubovou podlahou. Po dalším schodišti lze vystoupat na střechu, kde bude v budoucnu terasa.