Dům z posunutou střechou

Tomáš Čech
25. Únor 2018

Dům v korejské krajině navrhlo studio stpmj. Jeho návrh vznikl v podstatě jednoduchou manipulací objemu. Vzniklo efektivní bydlení plné překvapivých prostorových efektů a propojení. Někdy stačí málo...


Autor: stpmj

Realizace: 2016

Plocha: 112 m²

Místo: Kyung Buk I Yecheon I Korea


Výchozím bodem byl klasický dům se sedlovou střechou. Architekti se rozhodli, že část objemu, která je zkosená, posunou na jednom konci mimo základní půdorys. Na jedné straně domu tak vznikl přesah kryjící exteriérový prostor na zahradě, na druhé straně, v patře, vznikla terasa. Interiér domu je rozdělen na dvě půlky. Směrem na sever jsou obslužné místnosti a prostory, které nevyžadují tak intenzivní množství světla, směrem na jih je pak převýšený obytný prostor. Vizuální propojení do místností v patře zajišťuje kompaktnost bydlení.

 

„Objem stavby je jedním z naprosto základních určujících faktorů. Práce s ním umožňuje vložit do domu energii a osobitost, a ideálně jej tak připravit pro předpokládaný účel. Jistá konzervativnost našeho prostředí by neměla architekty odradit od přemýšlení nad věcmi, které se zdají být jasné. Třeba jako sedlová střecha.“

Při pohledu s extenzivně zarostlé louky vypadá dům takřka obyčejně. Jen posunutá osa hřebene střechy poutá pozornost. Dřevěný obklad fasády napomáhá zapojení do výrazného přírodního kontextu. Plochu prorážejí jen dvě čtvercová okna a dveře.

Až když návštěvník přejde na druhou stranu, směrem od lesa, spatří specifické objemové řešení. Jakoby byl dům přestřižen a prostor pod střechou posunut. Přesah před oknem do obytného prostoru je velmi efektivní. Snižuje přehřívání během letních měsíců.

Jestliže vystoupení do exteriéru, na zahradu, v prvním patře nabízí pohledy do krajiny a množství světla, když vyjdete na terasu v prvním patře, zažijete pocit soukromí a intimity. Je navíc orientována na sever. Pokud netoužíte po slunci a hledáte klid, je to ideální místo.

Obytný prostor je navržen přes celou délku domu a otevřen do krovu. Jsou zde jasná vizuální propojení. Úplně vzadu je ložnice, nad ní, v patře, pak knihovna. Za schodištěm se skrývá kuchyně. Je umožněno ideální příčné otevření domu.

Není zde žádná předsíň nebo hala. Vstupuje se rovnu do společenského prostoru. Velké okno zajišťuje propojení s horní terasou. Pod ní je druhá ložnice. Vše je vyvedeno v kombinaci dřeva a prosté bílé barvy.

Světlá výška kuchyně je neuvěřitelná, i ona je otevřena do krovu. Schodiště vytváří předěl směrem k obytnému pokoji. Zároveň je jakousi sochou uprostřed interiéru. Dodává mu dynamiku a osobitou geometrii.

Prostor nahoře tvoří pouze rozměrná knihovna. Okno zajišťuje výhled do krajiny, křeslo, pohodlné sezení, lampa dostatek světla v kterýkoliv čas dne. Jen jednoduché zábradlí vyplňuje otvory vedoucí do jižní části domu.

Půdorys dokumentuje rozdělení domu na půlky. Na severní straně jsou umístěny dvě ložnice, koupelna a kuchyně, na jižní velký společenský prostor. Krásným detailem jsou skříně skryté do zdi díky zapuštění okenních otvorů směrem na jih.

Tvar sedlové střechy je dodržen, jen je posunut/otočen její hřeben. Díky tomu vznikly specifické prostory v interiéru a milá terasa v exteriéru. Zdánlivě banální krok znamenal ve výsledném dojmu z domu nesmírně mnoho.