Živý interiér v Londýně

Tomáš Čech
1. Září 2016

Lékařka, doktorka kardiochirurgie, hledala nový domov v Londýně, kde tráví část svého pracovního života. Příbytek měl být útočištěm před ruchem Londýna a protiváhou intenzivního pracovního nasazení. Autory návrhu jsou tvůrci ze studia nimtim architects.


Autor: nimtim architects

Plocha: 45 m²

Místo: Londýn I Velká Británie


Před zásahem architektů byl interiér rozdělen na několik malých částí, byl nečitelný a jeho přednosti byly skryty. Především původní Viktoriánské stropy bylo opravdu škoda skrývat. Do očištěného prostoru tvůrci vložili tři základní prvky. Box hygienického zázemí obložili mramorem a kamenem, k jeho stěně přistavili barevnou kuchyň a za něj vložili skladovací prostory šatny. V nich se skrývá i sklápěcí postel. Pro uchování estetiky stropů nejsou příčky koupelny dotaženy až ke stropu. Jelikož měly být místnosti oddělené a mělo být uchováno jejich vzájemné soukromí, je zde předěl ve formě akustického skla.

 

„Dle příručky pro navrhování obytných budov na území Londýna, by měl byt s jednou ložnicí, tedy dle našich zvyklostí 2+1 respektive 2+kk, disponovat plochou aspoň 50 m2. Bylo by jistě zajímavé sledovat, jak se tato hodnota vyvíjela. Její růst související se zvyšujícími se nároky na kvalitu bydlení v uplynulých desetiletích jistě nebude nekonečný. Dovolím si předpovídat, že nastanou okamžiky, kdy nastane trend mírně opačný, liberálnější, lepe odpovídající dynamice doby.“

Formálnost a jistá „přísnost“ základních použitých materiálů a historických prvků je vyvážena použitím barev a „živých“ doplňků. Pro mnohé by se obraz nad takový krb příliš nehodil, v kontextu celého interiéru ale vše funguje výborně.

Bezprostředně za vstupem do interiéru je umístěn rozměrný stůl. Jeho deska je z jediného kusu zeleného mramoru. Police na stěně jsou skryté, jejich bílá barva na bílé stěně je zdárně maskuje. Prostoru navíc dominuje barevnost kuchyňské linky.

Ta je přistavěna k „mramorovému“ hranolu koupelny. Elegantní je propojení se skříní v „zádveří“, takže je vstup do bytu mile rámován. Průhled nad koupelnou umožňuje vnímání celého prostoru, celého interiéru.

Pro výrobu vestavěného nábytku šatny/ložnice byla použita především třešňová dýha. Postel, noční stolky, vše je skryto a vyklápí se. Na první pohled se tedy zdá, že v celém bytě není jediná postel, že je zde jen velkorysý prostor pro ukládání šatstva.

Kámen a mramor jsou použity nejen na vnějším obalu hygienického „boxu“, ale i na vnitřním. Zcela správně je ale na rubu použit světlejší materiál. V kombinaci s bílým sklem pak prostor nepůsobí stísněně.

Precizně je proveden detail dveří. Na každém povrchu je použit specifický materiál, hrany jsou perfektní. Pozornost, která byla řešení takovýchto míst věnována, je příkladná a jde ruku v ruce s historickou hodnotou Viktoriánského domu.

Zobrazený půdorys úplně neodpovídá skutečně provedenému stavu, avšak o dispozici a prostorových poměrech vypovídá dostatečně. Pokud je byt orientován na více než jednu stranu, je to vždy velmi výhodné.