Bydlení z betonu, dřeva a bílé barvy

Tomáš Čech
3. Září 2016

Bytu v Moskvě dominují základní materiály – beton, dřevo a sklo a vše doplňuje bílá barva. Prostor chce s minimem prostředků kombinovat komfort a teplo. Za návrhem stojí ruské architektonické studio ARCH.625.


Autor: ARCH.625

Projekt: 2016

Realizace: 2016

Plocha: 230 m²

Místo: Moskva I Rusko


V celém interiéru najdeme jen minimum zdí. Valnou většinu dělících konstrukcí tvoří skleněné příčky a nebo nábytkové stěny. Hlavnímu obytnému prostoru dominují dva prvky - velký jídelní stůl vyrobený z teaku a rozměrná sedací souprava. Tu navrhli sami architekti. Je záměrně bílá, aby vytvářela symbolické pozadí pro člověka. Druhou část bytu tvoří dvě ložnice. Všechny pokoje jsou v maximální možné míře proskleny nejen „mezi sebou“, ale i směrem do exteriéru. Množství závěsů lemujících všechny takové plochy pak umožňuje přizpůsobovat si míru intimity.

 

„... dát možnost přizpůsobovat prostor...“

ARCH.625

 

„Pokud chceme, aby uživatel s prostorem pracoval, aby jej přizpůsoboval svým aktuálním potřebám, vyžaduje to několik kroků. Především je ale nutné tento záměr klientovi vysvětlit. Valná většina z nich chce produkt, výsledek. Respektive si představuje, že jej dostane. My mu však dáváme nástroj, prostředí, ve kterém on sám produkt vytváří. Zásadní rozdíl!“

Podlaha je litá, bílá, lakovaná. Strop je ponechán v surovém stavu z pohledového betonu. Mobiliář, vyrobený na míru respektuje jednoduchost celého interiéru svými střízlivými kubickými tvary. Interiér je bohatě vybaven moderní technikou - nejen tou audiovizuální, ale i co se týče ovládání rozličných funkcí domácnosti.

Kuchyňská linka je „schovaná“ do skříně. „Nekonečnou“ bílou plochu narušuje jen trouba a dynamizuje ji rastr/spárořez jednotlivých dvířek . Ty jsou navrženy absolutně čistě, bez úchytek. Vše ostatní je skryto.

Aby elegance jídelního stolu co nejvíce vynikla, jsou u něj použity transparentní židle. Desku tvoří kus teakového dřeva o ploše více než 3,5 m2. Zůstává surový, není opatřen žádným nátěrem ani lakováním.

Nábytková stěna je předělem mezi denní a noční části bytu. I tak obvykle soukromý prostor, jakým je koupelna, je zde oddělen jen skleněnými příčkami, i on vybízí obyvatele k činu. Chcete-li, musíte-li si zajisti soukromí, stačí jen zatáhnout závěs.

Použití skla v celém bytě je tak „masivní“, že je z něj dokonce navrženo čelo postele! Nábytek je jasně členěn. Funkční a skladovací kusy jsou bílé a lakované, police pro knihy a rozličné předměty jsou dřevěné.

Jen jedna ložnice je skutečně oddělena, ovšem i v ní je vlastní koupelna jen za skleněnou příčkou. Zbytek interiéru je pak absolutně otevřený, nabízející pocit volně plynoucího prostoru, čistoty a jednoduchosti.