Univerzální objekt schopný proměnit se takřka v cokoli

Tomáš Čech
18. Srpen 2016

V estonském studiu Kodasema přemýšleli, jak by měla vypadat jednotka pro bydlení odpovídající dnešní době. Přišli s návrhem domu KODA a postavili jeho prototyp. Univerzální objekt schopný proměnit se takřka v cokoli se zdá být kvalitní odpovědí na mnohé otázky dnešní doby.


Autor: Kodasema

Projekt: 2015 I prototyp

Plocha: 25 m²

Místo: Harku I Estonsko


Bydlení spotřebovává 40% energie, kterou k životu v Evropě použijeme. Stavební průmysl se za poslední roky změnil jen minimálně, zaostává za mnohými jinými odvětvími. Ve vnitřním prostředí našich domovů trávíme stále více a více času, a proto záleží na jeho kvalitě. Je třeba využívat prostorové rezervy, které se mnohdy zdály neužitečné. Svět se čím dál tím více propojuje, toužíme po maximální svobodě pohybu po něm. Tato fakta utvořila výchozí otázky, které si tvůrci kladli. Odpověď, výsledek?

 

Na 25 m2 vznikl 4 m vysoký objekt s pláštěm z betonu. Ten je jen svrchní vrstvou, tvoří kompozitní materiál se dřevem a tepelnou izolací. Pět stran kostky je nepropustných, naopak poslední, šestá fasáda je kompletně prosklena. Vnitřní prostor je nedělený, jen koupelna má soukromí uzavřenosti. Intenzivně se dbalo na kvalitu materiálů a jejich neškodnost pro člověka, místnost je důmyslně větrána pro udržování správné koncentrace jednotlivých složek vzduchu.

 

„Jak se vyvine bydlení? Co bude snem mladých, co bude snem rodin a kde budeme chtít trávit stáří? Vývoj architektury je v porovnání s jinými obry nesmírně pomalý a setrvačný. Jak velký posun zažijeme během svých životů? A zaznamenáme jej vůbec?“

Stavba váží celkem 28 t a může být přemístěna na prakticky jakékoliv místo na světě. Je připravena stát v krajině samostatně i vytvářet klastry jednotek. Vnitřní prostor je univerzální. Může se proměnit v kavárnu, kancelář nebo dokonce třídu.

Povrch není hladký. Je v něm otištěna struktura starých plachet. Úzká škvíra na zadní fasádě je jediným otvorem kromě prosklené stěny. Objekt byl na místě postaven za neuvěřitelných 7 hodin. Takřka vše je prefabrikováno.

Vnitřní prostředí, kromě jeho již zmíněných kvalit, je světlé a září příjemností. Může za to i vnitřní materiál zdí, dřevěná vrstva, která je spolupůsobící části kompozitního pláště. I ostatní prvky dodržují identický přístup.

Těleso“ kuchyně je netradiční, v prostoru neobvyklé. Rovněž jeho barva maximálně koncentruje s ostatními prvky v jednoduchém interiéru. Specifické je i zavěšení objemu nad podlahou, které jej ještě intenzivněji vyzdvihuje.

Velikost prostoru pro spaní odpovídá celkovým rozměrům domu. Jeho propojení se zbytkem interiéru však zaručuje, že nikdo nebude trpět pocitem stísněnosti. Je zde okno, které navenek vypadá pouze jako „škvíra“, dovnitř však pouští překvapivě hodně světla.

Otvor prochází i dolů, do koupelny, která je jediným uzavřeným prostorem v celém interiéru. Soukromí zajišťuje upravitelná roleta. I zde vládne jednoduchost. Dřevo zkombinované s bílou, šedá a zrcadlo.

Výkresy jednoznačně potvrzují jednoduchost celého projektu a minimální množství prostředků, se kterými pracuje. V exteriéru je důležitý přesah střechy na straně prosklené fasády. Jednak vzniká malá krytá terasa, jednak je zajištěno stínění před nejintenzivnějším letním sluncem.