Odpočinek na Chilském svahu

Tomáš Čech
20. Srpen 2016

Pár z hlavního města Chile, ze Santiaga, si přál nové místo pro odpočinek. Nalezli krásný zelený svah v historickém regionu a jen s minimem sousedů. Pro návrh svého přístřeší oslovili architektonické studio DRAA. Jejich hlavním úkolem bylo minimalizovat náklady na stavbu.


Autor: DRAA I Nicolas del Rio Arquitectos

Realizace: 2014

Plocha: 15 m²

Místo: La Vega I Olmué I Chile


Nenápadný dřevěný kvádr stojí ve svahu na dvou řadách kůlů. Zjednodušilo se zakládání, získala se vyvýšená pozice pro lepší výhled. Střecha má výrazný přesah, do objektu vede několik schodů a krátká plošina. Fasádu tvoří prefabrikované izolační panely, které výrazně zrychlily výstavbu/montáž a ušetřily tak náklady. Vstupuje se úzkou chodbičkou, kolem kuchyňské linky, do převýšeného prostoru. Je zde jedno okno s nekonečným výhledem do údolí, pod stropem jsou pak pásová okna poskytující atmosféru bazilikálního osvětlení. Prostý žebřík vede do mezaninu, který slouží ke spaní. Za rohem je minimální koupelna. Nic víc zde není, na nic víc nebyly finanční prostředky, nic víc ale vlastně není potřeba.

 

„Je úžasné, jak málo může člověku stačit. Je úžasné, jak osobitá atmosféra může vzniknout uvnitř obyčejného objektu. Je úžasné, jak malé množství prostředků stačí k vytvoření kvalitního prostředí pro bydlení, respektive žití.“

Majitele do těchto míst přivedla původní, nenarušená a takřka neobydlená příroda. Právě ta je největším bohatstvím a zdrojem největšího komfortu. Na absolutní velikosti domu pak záleží jen málo.

Umístění objektu ne na terén, ale nad terén, je ekonomickou a praktickou volbou. Ve svahu je pak tato výhoda ještě umocněna. Divoká příroda si rovněž o takovéto řešení říká. Zůstává jen minimálně zasažena, jen minimálně zabrána člověkem.

Výrazný přesah střechy zajišťuje dostatečné stínění především horním oknům. Během slunečných dnů by se vnitřní prostor zbytečně a nepříjemně přehříval. Velikost vstupních dveří, respektive její poměr k velikosti celého objektu, je jasným důkazem minimálních rozměrů celé stavby.

Pásy oken těsně pod rovinou stropu jsou neuvěřitelným zdrojem světla, poskytují unikátní atmosféru. Do mezaninu, spací části, vede jednoduchý žebřík. Po levé straně je skryta koupelna. Vše se odehrává pouze na 15 m².

Takovýto výhled do krajiny je bezesporu jedním z nejlepších zátiší, která si můžete pro vaši snídaní nebo oběd představit. Právě proto je zde umístěn stůl. Z detailu je patrná prostota řešení a jeho utilitárnost. Majitelé chtějí být více venku než vevnitř.

Je jasné, že na takto malé ploše se nebudou odehrávat žádná prostorová specifika. Místo bylo nutné využít maximálně efektivně. Vaření, stravování i hygiena se odehrává v přízemí, spaní pak v mezaninu.