Dům, jako stvořený pro milovníky minimalismu

Dominika Tesárková
16. Květen 2017

Architekt Luciano Kruk je autorem skvostného domu na pobřeží Buenos Aires v temperamentní Argentině. Stavba se nachází spolu s dalšími vilami v pásu rovnoběžném s pobřežím, od kterého je oddělen borovicovým hájem. Návrh nebyl uzpůsobený k trvalému pobytu, spíše jen na víkendové návštěvy nebo k pronájmu pro hosty.

 

Dům se stal příkladem harmonického souznění minimalistické moderní architektury a člověkem nepozměněné přírody.

Mezi největší potenciály místa patří okolní stromy a topografie místa. Pozemek se nachází v mírném svahu. Na těchto faktech byl postaven celý architektonický koncept stavby.

Architekt měl dva hlavní důvody proč zvolil jako hlavní materiál beton. Za prvé umožňuje jednoduchou údržbu  a za druhé textura a barva betonu harmonicky zapadá do okolního prostředí.

Většina aktivit by se měla odehrávat ve společenské místnosti. Ta je osvětlená přirozeným světlem, je prostorná a v blízkém spojení s venkem. Oproti vyššímu patru, kde se nachází čtyři soukromé ložnice, každá se svojí vlastní koupelnou.

Betonové schodiště uvnitř interiéru působí jako samostatný dominantní prvek celého prostoru. 

Celá stavba je ukrytá v borovém lese. Dům poskytuje soukromí ze strany, kde je ulice a naopak na stranu k moři se otevírá. Nabízí neuvěřitelné pohledy, jak na stromy, tak na pobřeží.

Pokud se dotanete na střechu domu, pohltí Vás klid okolního háje. Na střeše se také nachází okouzlující bazén, ze kterého můžete čerpat energii přírody.