Překrásná rekonstrukce typického anglického statku

Dominika Tesárková
14. Květen 2017

V malebném britském městečku Bath navrhlo architektoniské studio Invisible vkusnou přístavbu k farmě Starfall nacházející se v otřesném stavu. Architekti z ní udělali svým způsobem magické místo, nad kouzelným údolím St. Catherine's Valley. Majitelé domu se do přestavby s chutí zapojili a podařilo se zde vytvořit perfektní zázemí pro život s vlastním duchem místa.

Na přístavbu byl velmi chytře použit materiál ze zbouraných stodol. Pokrytí domu bylo navrženo tak, aby zakrylo proporční nerovnoměrnost stavení.

Vzniklo tak velmi skromné venkonské sídlo, které překvapuje svou útulností. Klíčovým detailem exteriéru domu je dřevěné obložení, které důmyslně zakrývá nevzhledné části původní stavby.

Farma Starfall má netypický asymetrický půdorys, který poskytuje příjemné osvětlení, celý interiér je po ránu zaplavován intenzivním světlem. Objekt má také velmi efektivně řešené vytápění.

Cílem bylo co nejvíce využít okenních otvorů a světla. Transparentní zeď v kuchyni navozuje pocit, že vaříte venku. Nárožní okno v patře vytváří příjemný koutek k relaxaci, nebo přečtení nedělních novin.

Stropní okna na západní straně domu přivádí brzké ranní světlo do celého interiéru. Zároveň Vám jsou umožněny malebné pohledy na zahradu, údolí nebo do ulice.

Dřevo je v interiéru doplněno betonem, v podobě podlahy, kuchyňské linky nebo dělících příček. Vnitřní řešení domu poskytuje soukromí, tam kde je vyžadováno a skvěle propojuje staré s novým.