Mistrovské stavitelské dílo vytesané z oceli a kamene

Tereza Hrdličková
12. Květen 2017

Kámen i ve věku betonu se stále drží na výsluní zájmu. Jako základní stavební materiál stál u kolébky stavitelského umění. Silnou stránkou kamene je kromě odolnosti a stálosti i jeho estetická hodnota. V projektu studia GASS této devízy bylo využito na maximum. Kámen skvěle doplňuje a povznáší celou ocelovou konstrukci stavby, která poskytuje neuvěřitelné panoramatické výhledy na město Johannesburg.


  • Architekt: GASS
  • Místo: Johannesburg, Jihoafrická Republika
  • Realizace: 2012
  • Fotografie: Bernard Viljoen

Pro usnadnění umístění velkých skleněných oken a dveří architekti dali na přání majitelů přednost celo ocelové konstrukci, kterou tvoří nosníky s I-profily a čtvercové duté sloupy, před objemnými, těžkými prvky, jako je zdivo a beton. Překrásné prostředí na okraji útesu si přímo říkalo o co největší otevření prostoru směrem ven do exteriéru.

 

Z hlediska životního prostředí navíc, architekti Georg van Gass a Clare Eisenstein, chtěli co nejméně zatížit celý ekosystém Westcliff Ridge. Ocelové sloupy jako jediný konstrukční prvky tedy narušují zcela minimálně zemi. Tato elegantní, nadčasová konstrukce také umožňuje jednodušší začlenění dřevěných podkladových desek a podlah do stavby.

Většina domů na Westcliff Ridge při své realizaci hojně použila místního kámene. Při návrhu autoři chtěli pokračovat v tradici využívání původního materiálu, ale zároveň se i samozřejmě odlišit.

 

"Vytvořili jsme proto plovoucí zeď na plovoucí budově. Zcela jsem otočili vzhůru nohama obecná chápání pevné zdi, která je dole zakotvena. Udělali jsme přesný opak - zhmotnili něco, co není závislé na zemi."

Plovoucí kamenná zeď tvoří nejvýraznější, modernistický prvek této "chaty". Po finálním opracování kámen takřka nevyžaduje žádnou údržbu a dá se v klidu říci, že životnost je vyšší než u zcela běžného domu. Bez problému bude sloužit i dalším generacím.

Dokonce i interiér v sobě nese eleganci sobě vlastní a čerpá z tradic, které jsou léty osvědčené - doslova spojuje moderní bydlení s přírodou. I přes hojné použití kamene na nás dýchá teplo domova a prostory jsou neuvěřitelně vyhřáté sluncem. Ze zvolených přírodních materiálů a odstínů barev cítíme pozitivní energii.

Všechny pokoje poskytují široký výhled na okolí, jehož neoddělitelnou součástí se majitelé cítí. Zároveň nabízí i dostatečné soukromí a klid. Skleněnými stěnami se otevírají pohledy do všech světových stran.

Celý obytný prostor je hodně prosklený, což umožňuje kdykoliv a odkudkoliv pozorovat dění kolem.