Bosco Verticale - les, ve kterém se dotknete nebe aneb Nejkrásnější mrakodrap světa

Inna J. Serba
26. Leden 2018

Milán je město, které se neustále rozvíjí kupředu. Právě zde najdeme perlu mezi impozantními developerskými projekty – Bosco Verticale neboli Vertikální les, mrakodrap, který ve světě nemá konkurenci. Inovativní bytový projekt byl dokončen v roce 2014 a sbírá jedno ocenění za druhým.

 

Vznikal pod rukama architekta Stefana Boeriho a představuje zajímavou vizi budoucích metropolí. Dvě věže Bosco Verticale nám ukazují, že příroda a architektura můžou existovat v dokonalé harmonii – vegetace je přímo součástí stavební konstrukce, nikoliv pouze ozdoba.

"Nápad se zrodil z mé skutečné posedlosti světem stromů," říká  architekt Stefano Boeri o svých „listnatých budovách“. "Před lety jsem náhodou pracoval v Dubaji, městě, v němž vyrůstaly desítky a desítky výškových budov, vše striktně oděné ve skle. Ptal jsem se sám sebe,  jestli v případě, že by bylo možné pracovat s něčím jiným, zda by to neznamenalo tak velký výdej energie. Tak se zrodil nápad živé fasády: ta, která "dýchá" ... a představil jsem si stromy. Kousek po kousku se pak  tato myšlenka se stala Bosco Verticale. "

 V roce 2015, Council on Tall Buildings and Urban Habitat, mezinárodní organizace sponzorovaná Illinoiským Institutem Technologií v Chicagu, vybral Bosco Verticale jako nejkrásnější a nejinovativnější mrakodrap na světě. Při výběru rostlin pro Bosco Verticale bylo zapotřebí brát v úvahu udržitelnost vegetace. Tyto rostliny měly mít přesné vlastnosti rezistence: nejen proti větru, ale také proti parazitům. Také bylo potřeba, aby byly nenáročné na údržbu.

Více než 17 000 kusů rostlin zahrnuje 780 stromů “v plné velikosti“ a celkově 60 druhů rostlin po celém obvodu obou věží a vytváří tak zahradní vizuální efekt. Mezi výsadbou najdeme duby, okrasné jabloně a buky, stejně jako velká množství menších keřů a rostlin jako jsou levandule, azalky a kamélie, umístěných mezi stromy s vyššími korunami. Tyto výsadby poskytují stín v létě a pomáhají filtrovat vzduch. Vegetace je napojena na dešťovou vodu přes filtrační systém.