Dům odrážející lásku k přírodě, cestování i umění

Pavla Kubu
29. Leden 2018

Zadáním pro architektku Ivanu Goodovou ze studia 2i Atelier byla rekonstrukce a zároveň návrh a realizace interiéru starého domu. Cílem bylo zachovat jeho původní kouzlo a provést jen takové změny, které byly nezbytně nutné k pohodlnému žití čtyřčlenné rodiny. Interiér odpovídá životnímu stylu majitelů a odráží se v něm láska k přírodě, cestování i umění.

V přízemí domu došlo ke změně dispozice, protože původní rozvržení místností bylo zcela nevyhovující a nefunkční. Byla vybourána příčka mezi dvěma hlavními pokoji a vznikl tak velký otevřený obytný prostor, který plní funkci kuchyně, jídelny a relaxační zóny. Zimní zahrada byla otevřena do prostoru a stala se nedílnou součástí hlavní obývací zóny. Všechna okna na jižní straně domu byla vyměněna za "francouzské dveře" s přímým vstupem do zahrady.

Jedinečné kouzlo dodává interiéru strop z původních dřevěných trámů, který byl odkryt až během rekonstrukce. Majitelé domu preferují přírodní materiály s žádnou nebo minimální povrchovou úpravou a se známkami předchozího užívání. Ve všech prostorách kromě koupelen najdeme dřevěné podlahy.

 

V přízemi byly ponechány původní parkety, které jsou pouze lehce zrenovovány. Tak si podlaha zachovala svůj původní ráz a známky času na ní ještě umocňují její přirozenou krásu.

Velmi výrazným prvkem v interiéru je netradiční kuchyně. Jejím dominantním prvkem je velké zrcadlo ze starých továrních oken a kuchyňský pult vyrobený na míru ze starých kovových plátů. Zrcadlo kuchyňský prostor prosvětluje a zároveň poskytuje výhled na dění v místnosti za zády uživatele a na terasu i zahradu.

Pracovní deska na lince je žulová, na pojízdném pracovním pultu dřevěná s přiznanými známkami předchozího užívání. Pult je usazen na železných kolečkách, která designéři objevili v jednom z kovošrotů. Kuchyně je vybavena moderními vestavnými i samostaně stojícími spotřebiči, včetně dvou vestavných myček.