Stará fara se proměnila v unikátní kavárnu

Pavla Kubu
14. Květen 2017

V malebné jihomoravské vesničce na úpatí Pavlovských vrchů vznikla na místě bývalé barokní fary a farního dvora kavárna. Vyniká jak domácím a přívětivým prostředím, tak zdařilým architektonickým zpracováním. A nezůstalo pouze u kavárny. Z důvodu velkého zájmu návštěvníků přibyly další budovy a vznikl jedinečný areál vyhledávány pro svoji atmosféru a vychutnání si sladkého nicnedělání.


Autor: Ing. arch. Marek Štěpán / Atelier Štěpán

Lokalita: Klentnice, Česká republika


Areál se skládá z několika budov soustředěných kolem podlouhlého dvora s ořechem - barokní fary, dřevěné stodoly, staré školy, sally terreny se sklepem a oranžerie (ještě není dokončena), na něž navazuje zahrada. To vše je samozřejmě pod kompoziční ochranou kostela sv. Jiří. Všechny domy mají obdobný obdélníkový půdorys a jedinečného historického ducha.

Budova fary je pozdně barokní, ale již dávno neslouží jako obydlí, kanceláře a zázemí faráře. Nachází se zde kavárna s výběrovou kávou se zázemím, ovšem původní dispozice zůstala zachována a skvěle funguje i v novém provozu. Fara byla zrekonstruována velmi citlivě a důsledně historickým způsobem.

 

Byla zde opravena původní fasáda a zrepasovány původní výmalby, podlahy a výplně otvorů. Ve stejném duchu je navrženo také zařízení, které je částěčně autorské, částečně je vybráno od starožitníků a vetešníků. Cílem bylo vytvořit autentické prostředí, což se bezesporu podařilo.

Byly pou­žity liti­nové radiá­tory, liti­nová umyvadla na ruce na toale­tách, wc klo­zet s kera­mic­kou horní spla­cho­vací nádrž­kou byl dove­zen až z Anglie, kde se dodnes tyto starší typy vyrá­bějí. Dále zde najdeme kla­sické kavá­ren­ské stoly, oře­chové lavice a židle, bar s mra­moro­vou des­kou, empí­rový typ kach­lo­vých kamen apod.

Dřevěný penzion se nachází na místě původních chlívků a právě jejich hospodářská funkce byla inspirací pro autora stavby. Novostavba je stylizována do podoby stodoly. Má jednoduchý tvar typický pro tuto oblast  - jedná se o podélný dům se sedlovou střechou perfektně respektující okolní měřítko historické architektury.

 

Stavba je svým moderním vzezřením v příjemném kontrastu se zdejším historickým prostředím. Budova má uni­kátní nos­nou kons­trukci z masiv­ních kří­žem lepe­ných dře­věných panelů, která zůs­tává v inte­ri­éru odha­lená. Ver­ti­kální modří­nové latě fasády vytváří poetické pozadí pro vržené stíny oře­chu na dvoře i před­stavy návš­těv­níků. Vni­třek domu je celodřevěný s pou­ži­tím dvou druhů dřeva – smrk a dub. Uvnitř se nachází několik půvabných apartmánů, které se liší provedením, ale je jim společná nádherná snová atmosféra.

 

Opravena a prodloužena byla také budova staré školy, která byla v dezolátním stavu. Zde našel areál větší zázemí včetně kuchyně. Nachází se zde knihovna a několik dalších aprtmánů. V apartmánech jsou použity hliněné omítky a samozřejmě dřevo. Nejoblíbenějšími se stal apartmán rajský, který je celý bílý a apartmán klenotnické madony, který má romantickou ložnici s baldachýnem.

Do starých sklepních prostor se vchází klenutou salou terenou. Salla terena je na terénním zlomu mezi farním dvorem a zahradou a má vlastně pouze jednu fasádu s velkými obloukovými okny orientovanými na východ do zahrady. Před ní je dřevěná terasa s jezdeckou sochou sv. Jiří provedenou René Vlasákem z vápence.  K zajímavostem jistě patří i to, že na zahradě je umístěna kopie gotické sochy Madony, která se na zdejší faře našla.