Odvážný dům v obklopení zeleně se zajímavou fasádou

Dominika Tesárková
27. Leden 2018

Vietnamský novinář ve středních letech, pracující pro architektonické magazíny, si najal architektonické studio a21studio pro navržení domu. Parcela se nachází na okraji nového vietnamského města, v obklopení různých architektonických stylů. Pro architekty to byla výzva, které se s hrdostí zhostili a vytvořili chytrou architekturu, která je inspirací do budoucnosti. Bylo zde navrženo místo, které poskytuje pohodlný domov v úzkém spojení s přírodou. 

Architekt se s klientem shodli, že dům by měl být obklopen zelení, aniž by to snižovalo jeho útulnost a pohodlí. Zároveň nechtěli, aby stavba příliš vyčnívala mezi sousedními domy.

V rámci sníženého rozpočtu použili odlehčenou konstrukci z kovu a oceli místo klasických cihel a betonu.

Interiér domu byl zařízen z nepoužívaného starého nábytku, který byl stále v dobré kondici. Tento nápad se ukázal, jako skvělé řešení na snížení nákládů a zároveň se zde vytvořil specifický genius loci místa.

Dům je strukturovaný do dvou vertikálních částí. Dvě soukromé ložnice se nachází v patře a jsou zcela uzavřené. V přízemí se nachází plně otevřený prostor, bez použití dveří nebo oken.

Spodní patro se skládá z obývacího pokoje a kuchyně. Místo stěn slouží stromy, jako určitá bariéra pro zachování soukromí. Vzniká zde příjemný prostor pro společný život lidí s spřírodou.

Použití ocelové konstrukce snižuje provozní náklady domu na minimum. Jde o velmi duchaplný nízkorozpočtový koncept stavby, která vzbudila v okolní společnosti veliký zájem.