Víkendový dům ztvárňující švédskou noblesu

Dominika Tesárková
8. Květen 2017

Díky architektonickému studiu Tham & Videgård Arkitekter vyrostl na švédkém ostrově nevšední dům. Stavba vznikla na přání majitelů pozemku, kde po dlouhá léta stály nevyužívané malé domky včetně loděnice a chaty pro hosty. Architekti vytěžili z potenciálu místa, co se dalo a dali vzniknout úžasnému víkendovému domku ve stínu vysokých borovic.

Rodina majitélů se začala postupně rozrůstat. Potřebovali proto větší dům s více místem. Vznikla dvoupodlažní stavba, která poskytuje zázemí celé rodině.

Architektura domu je postavena na hlavních potenciálech místa. Využívá příznivých světelných podmínek, krásného výhledu na moře a umístění parceli na rovné skále.

Dům je dvoupodlažní a je rozdělen na otevřený společný prostor v přízemí, který slouží k trávení společných rodinných chvil. V prvním patře se nachází soukromé ložnice a koupelna.

Veliké prosklené okno nabízí nevšední výhledy do všech stran z pohodlí a tepla domova. Zároveň přivádí příjemné sluneční světlo do interiéru.

Přirozené světlo v 1. patře je zajištěno podélným světlíkem po celé délce stavby. Útulnou atmosféru interiéru navozuje použití dřeva.

Tři prosklené dveře slouží ke vstupu do domu. Nabízejí příjemné přímé spojení interiéru s okolní přírodou.

Požadavek nízké finanční náročnosti ovlivnil výsledný design stavby. Architekti chytře zvolili pobití fasády černým plechem, který je doplněn dřevěnými prvky.