Dům pro zahradníka

Pavla Kubu
7. Květen 2017

Rodinný dům ve Svojeticích byl postaven pro majitele - zahradníka. Je tedy přirozené, že důležitou a nosnou ideou návrhu se stala právě zahrada. Společným cílem architekta i investora byl dům, který umožní vizuální i fyzický kontakt se zahradou. To se podařilo a mladá rodina majitele tak může naplno užívat výhod zahrady přístupné ze všech obytných prostor domu.


Autor: Studio M.A.D.

Lokalita: Svojetice, Česká republika


Dům je navržen jako jednopodlažní dřevostavba a byl umístěn na okraj pozemku tak, aby zahrada zůstala co největší. Skládá se ze dvou na sebe navzájem kolmých křídel, která mezi sebou vytvářejí zahradní terasu. Každé z křídel je vyjádřeno jiným materiálem a liší se také výškou. Kombinace dřevěného obložení a bílé omítky funnguje perfektně a působí velmi jednoduše a nenuceně.

 

Do vyšší z obou budov byl umístěn obývací pokoj, a je tak zdůrazněna jeho důlěžitost a funkce. Velkými francouzskými okny se otevírá směrem na terasu a do zahrady, podobně jako další obytné místnosti. Zahradní terasa se tak v podstatě stává další obytnou místností pod širým nebem. Směrem ven z pozemku má dům minimum otvorů a je tak uzavřený nechtěným pohledům.

 

Interiér domu je laděn do bílé barvy a nechává tak vyniknout vizuální krásu i proměny zahrady za okny. Zařízení i nábytek jsou jednoduché, až minimalistické a nechávají dostatek prostoru pro to důležité, co se odehrává venku. Jak se zmiňuje autor návrhu: "Okna vytvářejí obrazy, které jsou pro vnímání domu a interiéru podstatnější než např. nábytek."