Budova ve tvaru jehlanu tyčící se v Londýně

Tomáš Čech
8. Srpen 2016

Rok 2007 znamenal v historii letního pavilonu Serpentine Gallery další milník. Kromě architekta Kjetila Thorsena, jednoho ze zakladatelů světoznámé kanceláře Snøhetta, byl k práci přizván i světoznámý umělec Olafur Eliasson.


Autor:  Olafur Eliasson + Kjetil Thorsen (Snøhetta)

Realizace: 2007

Místo: Serpentine Gallery I Londýn I Velká Británie


Představitelé galerie chtěli tímto krokem „prozkoumat“, zda-li zapojení člověka z odlišného oboru, z odlišným viděním světa, promění výsledek. Nakonec byl na zahradě Londýnské galerie vztyčen jehlanovitý objem, kolem kterého se vine točitá rampa. Je kryta bílými žaluziemi a vede jednak do přednáškového sálu, ale zároveň také na vyhlídku v druhém patře. To bylo navrženo úplně poprvé a dosud naposledy.


Serpentine Gallery vznikla v roce 1970 poblíž stejnojmenného jezera v Londýnských Kensingtonských zahradách. Je centrem současného umění všech možných forem. Během své existence připravila přes 2000 debutujících nadějných umělců a přispívá tak rozvoji umění nejen ve Velké Británii. V roce 2013 byla instituce rozšířena o Serpentine Sackler Gallery, která stojí zhruba pět minut chůze od původního objektu.

 

Od roku 2000 vzniká v zahradě galerie letní pavilon. Pro jeho návrh jsou oslovována světová jména architektury. Jedinou podmínkou je, že dosud nerealizovali stavbu na území Království. Po skončení sezóny je stavba rozebrána a prodána jako „umělecký předmět“.

Prapůvodní základ v jehlanu se v konečné podobě vytrácí. Výrazovou dominantou se stává obtáčející se lávka. V noci vyniká intenzivní práce se světlem. Není to nic překvapivého, když autorem je Olafur Eliasson.

Povrch hlavního objemu je složen z množství různě velkých trojúhelníků. Lávka nedochází až na vrchol, končí těsně pod ním. Přesto nabízí pohled na Kensingtonské zahrady, který žádný z ostatních pavilonů dosud nikdy nenabídl.

Bílé žaluzie vytvářejí další vrstvu pláště objektu. Jejich upevnění se postupně, podél celé lávky, proměňuje. Vzniká tak nová vizuální rovina, nové měřítko „fasády“. Lehkost prutu kontrastuje s „tíhou“ plochy.

Přednášková místnost tvoří pomyslné první patro objektu. Prostor pro diváky tvoří jakási obrácená ozubená kola a na nich umístěné sedáky. Návštěvníci si tak mohou prostředí částečně uzpůsobovat. Je zde přímé denní osvětlení.

Olafur Eliasson je jedním z nejslavnějších a nejoceňovanějších uměleckých hvězd současnosti. Ve svých projektech obvykle kombinuje základní veličiny, jako je světlo nebo voda. Ve světě architektury proslul projektem Your rainbow panorama v Aarhusu nebo spoluprací na koncertním sále Harpa.

Kjetil Thorsen je jedním ze zakladatelů kanceláře Snøhetta. Narodil se na ostrově Karmøy v Norsku v roce 1958. Působil jako hlavní architekt při projektech Alexandrijské knihovny nebo Nové opery v Oslu.