Červená socha v zeleni

Tomáš Čech
11. Srpen 2016

Projekt, který pro Serpentine Gallery v roce 2010 navrhl Jean Nouvel, sám jeho tvůrce pojmenoval Pavilon červeného slunce - jméno částečně záhadné, ale zároveň velmi přesně vystihující, co se přes léto v Kensingtonských zahradách odehrávalo.


Autor:  Jean Nouvel

Realizace: 2010

Místo: Serpentine Gallery I Londýn I Velká Británie


Francouzský architekt přistupoval k místu s nadšením a přijal jej jako výzvu. Chtěl vytvořit osobitý projekt, který mu přidá nové kvality, ještě více ho pozvedne.

 

„Co zde mohu udělat, co bych nemohl jinde? Jaké potěšení mohu navrhnout pro takové zadání?“

Jean Nouvel

 

Základním motivem projektu je červená barva. Ta zároveň stíní, zároveň je průhledná. Tvoří filtr mezi návštěvníkem a zelení zahrady a je k ní při pohledu zvenčí kontrastní. Kombinace různě nakloněných střech a objemů vytváří objekt, který poskytuje stín a prostor pro aktivitu. Šachy, stolní tenis...


Serpentine Gallery vznikla v roce 1970 poblíž stejnojmenného jezera v Londýnských Kensingtonských zahradách. Je centrem současného umění všech možných forem. Během své existence připravila přes 2000 debutujících nadějných umělců a přispívá tak rozvoji umění nejen ve Velké Británii. V roce 2013 byla instituce rozšířena o Serpentine Sackler Gallery, která stojí zhruba pět minut chůze od původního objektu.

 

Od roku 2000 vzniká v zahradě galerie letní pavilon. Pro jeho návrh jsou oslovována světová jména architektury. Jedinou podmínkou je, že dosud nerealizovali stavbu na území Království. Po skončení sezóny je stavba rozebrána a prodána jako „umělecký předmět“.

Velká mírně nahnutá červená stěna odstiňuje pohled na hlavní budovu instituce. Jaký to rozdíl oproti minulému roku a takřka neviditelnému projektu od SANAA. Valná většina konstrukcí je odsunutelná nebo jinak „odstranitelná“.

Z druhé strany pavilon vypadá jako postupně se zvyšující kaskáda ploch. Jen máloco napovídá, že se za ním skrývá letní pavilon. Kontrast se zelenou barvou krajiny nemůže být větší. Červená je její doplňkovou barvou.

V okolí stavby je množství příležitostí k rozlišným aktivitám. Najdeme zde místo k odpočinku jako je houpací síť, ale i prostory pro frisbee. Pavilon se více než v jiných letech stal ikonou a pýchou Londýňanů.

Vnitřní prostředí nabízelo opravdu neopakovatelný zážitek. Tak silně „zabarvená“ atmosféra se vidí jen málokdy a málokde. I zde je podporována aktivita návštěvníků. Kromě velkorysého zázemí pro setkávání se jsou zde například šachové stoly.

Francouzský architekt Jean Nouvel se narodil roku 1945. Absolvoval École des Beaux-Arts v Paříži, spoluzakládal hnutí Mars 1976 a Syndicat de l'Architecture. U nás jej lidé vnímají jako architekta objektu Zlatý Anděl v Praze. Ve světě je známější díky Institutu arabského světa v Paříži, opery v Lyonu, budov Wiener Gasometer a Torre Agbar a nebo Přístavním lázním v Le Havru. V roce 2008 se stal držitelem Pritzkerovy ceny.