Prostorná půda z níž se stal zajímavý loft

Tomáš Čech
1. Květen 2017

Stará nevyužitá půda se proměnila v prostorný loft se „vznášejícím“ se patrem a kombinací mnoha nových a starých prvků. Za návrhem nedaleko pláže Malvarrosa ve Valencii stojí architekti ze studia Ambau.


Autor: Ambau

Realizace: 2015

Plocha: 57 m2 + 16 m2

Místo: Valencie I Španělsko


Původně prostor dělilo několik příček, které bránily pronikání světla do hloubky dispozice. Místnosti zde byly osvětleny vůbec nebo jen minimálně skrz světlík procházející celým domem. Při proměně v nový domov byly proto dělící konstrukce odstraněny a vznikl maximálně otevřený prostor procházející celou šířkou domu. Do vrcholu krovu bylo umístěno nové patro, které nesou jen boční zdi. Nemá tak žádnou na první pohled viditelnou podpěru. Jediným uzavřeným prostorem je pak koupelna. Ta sousedí s prostornou terasou disponující celkem 16 metry čtverečními.

 

„Prostor není nekonečný. Přesněji řečeno prostor, který umíme využít, je menší, než se může zdát. Musíme s ním proto nakládat uvážlivě a efektivně. Platí to v jakémkoliv měřítku lidské činnosti, v jakékoliv situaci.“

Kovová konstrukce doplněná sklem se v místnosti ohraničené dřevem a omítkou stává svébytným prvkem. Na první pohled je jasné, které části zde byly první. Jedním ze zachovaných kusů nábytku je citlivě zrenovovaná skříň.

Rovněž řešení kuchyně se snaží jasně evokovat svou „novost“. Dva objemy tvaru „L“ jsou sjednoceny šedými tóny. Veškeré detaily jsou zde naprosto soudobé, bez známky snahy o zapojení do kontextu minulosti.

Výška prostoru je nesmírně velkorysá a působivá. V obytném prostoru je uprostřed umístěn prostorný jídelní stůl, po straně je pohovka. Dveře nalevo nikam nevedou. Jsou jen připomínkou dob minulých.

Na vloženém patře vyniknou vertikální rozměry bytu ještě více. I zde je totiž místa naprostý dostatek. Skleněné zábradlí je takřka neviditelné, což ještě podporuje za ním umístěný dřevěný trám.

Koupelna je svou estetikou rovněž naprosto soudobá. Šedé odstíny keramických obkladů korespondují s barvou kuchyňské linky. Netradičním prvkem, který by pro mnohé byl naprosto nepřípustný, je okno vedoucí rovnou na terasu.

Vše je řešeno s důrazem na maximální otevřenost. Schodiště do patra má jen minimální šířku, aby neubíralo využitelný prostor. Vrchní prostor „ložnice“ je poměrně prostorný a naprosto plnohodnotný.