Prosklený dům inspirovaný mistrem světové architektury

Dominika Tesárková
5. Únor 2018

Unikátní dům navržený pro vnučku architekta Sergia Bernards se stal výzvou pro architektku Carlu Juaçaba. Nejdříve si klientka vyžádala kopii  jednoho z návrhů dědečka, od které se nakonec ustoupilo a byly použity jen stejné materiály. Od výběru materiálů se potom odvíjel další postup návrhu až vznikla tato skvostná architektura, která nápadně připomíná dům od Miese Van der Rohe.

Stavba rozděluje pozemek na dvě poloviny, stává se tak středovou osou parceli. Rozdělení je navíc umocněno podlouhlým světlíkem uprostřed střechy domu.

Již v začátcích návrhu bylo rozhodnuto, že na parcele zůstanou všechny stávající vzrostlé stromy. Tento fakt pak také ovlivnil celý návrh.

Důvodem použití  celoskleněné stěny byl malebný výhled do zahrady ze všech částí domu. O soukromí se zde postaraly původní ponechané stromy a rostliny.

V centru interiéru se nachází obývací pokoj a na obou koncích podlouhlé stavby jsou umístěny pokoje.

Z obývacího pokoje se dá jednoduše vytvořit terasa otevřením posuvných oken. V Brazílii jsou terasy nejdůležitější částí interiérů a odehrává se zde veškerý společenský život.

Střecha domu přečnívá skleněnou fasádu a funguje tak jako její ochrana. Zároveň je stavba vyzdvyžena o 80 centimetrů nad zemí z důvodu častých povodní.

Ocelová kostra konstrukce byla postavena za pouhých 15 dní a zbytek stavby byl dokončen během jediného dne.